• Home Slider01

Kopenhagen BusHet openbaarvervoersbedrijf Nobina in de Deense hoofdstad Kopenhagen gaat deze maand rijden met een CaetanoBus op waterstof. De Portugese busfabrikant heeft het voertuig de afgelopen week overgedragen aan Nobina, het grootste openbaarvervoersbedrijf in Scandinavië. Caetano gebruikt in het voertuig, de H2. City Gold, een brandstofcel van Toyota.  

De nieuwe emissievrije waterstofbus, is een standaard volledige lagevloerbus van 12 meter lang met 3 deuren. Het voertuig is uitgerust met een Toyota-brandstofcel met een nominaal vermogen van 60 kW, een Li-ion LTO-batterijpakket met een capaciteit van 44 kWh en een Siemens-aandrijflijn met een piekvermogen van 180 kW.
Bij deze technologie produceert de brandstofcel energie om de tractiemotor te voorzien van de nodige energie, samen met de batterijen, met goede prestaties en technische respons op momenten van grotere inspanning (starts en beklimmingen) die de noodzakelijke toename van het vermogen garanderen.

Het waterstofsysteem wordt aangevuld met tractiebatterijen, LTO-type lithium-iontechnologie die de energie zal opslaan die wordt gegenereerd door de brandstofcel en de energie die wordt geregenereerd tijdens remmen en vertragen. De waterstoftanks van het type IV hebben een totale capaciteit van 37,5 kg en bieden een rijbereik van meer dan 400 kilometer na één keer bijvullen. 

De fabrikant meldt dat de H2. City Gold beschikt over de meest geavanceerde technologie op de markt en biedt chauffeurs en passagiers een unieke ervaring.
Het voertuig is sinds juli 2021 co-branded met Toyota, waardoor CaetanoBus het eerste busbedrijf in Europa is dat Toyota's brandstofceltechnologie gebruikt. Deze samenwerking versterkt de uitbreiding van duurzame mobiliteitsoplossingen. Voor de waterstofbus een compleet full-service Lease-programma ontwikkeld.

Dit kwartaal gaat CaetanoBus ook vijf soortgelijke waterstofbussen leveren aan Kreis Düren in Duitsland. Deze voertuigen zullen worden geëxploiteerd door Rurtalbus in Noordrijn-Westfalen en gaan rijden in het gebied tussen Bonn en Aken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen