• Home Slider01

Philips

In de vakantieperiode blikt de redactie terug op het meest interessante waterstofnieuws van het afgelopen half jaar. 

Waterstof magazine schrijft in februari dat het Amerikaanse energiebedrijf Phillips 66 en het Zwitserse H2 Energy gaan samenwerken bij de plaatsing van 250 waterstoftankstations in Europa. De twee bedrijven richten een joint venture op en willen in 2026 alle H2-stations operationeel hebben. De landen die tankstations tegemoet kunnen zien zijn Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. 

In Europa heeft Phillips 66 al meer dan 1.000 tankstations voor fossiele brandstoffen onder de naam Jet en participeert in het waterstofproject van H2 Energy in Zwitserland. H2 Energy was het eerste bedrijf ter wereld dat samen met Hyundai vrachtwagens met waterstofbrandstofcellen ontwikkelde en leverde aan commerciële gebruikers in Zwitserland. Tegelijkertijd werd een keten H2-stations ontwikkeld waar groene waterstof getankt kan worden. "We beschouwen waterstof- en brandstofceltechnologie als een belangrijk onderdeel die de energietransitie mogelijk maakt", zegt Rolf Huber, oprichter van H2 Energy. "Het slaat overtollige energie langdurig op, die is geproduceerd door hernieuwbare energiebronnen."

De nieuwe waterstoftankstations voor een groot deel op de bestaande locaties van JET geplaatst en op nieuwe locaties langs belangrijke transportroutes.  Voor de realisatie van het tanknetwerk is overheidssteun nodig.

Met de joint venture hopen de twee bedrijven waterstofaanbod, laadinfrastructuur en waterstofvoertuigen samen te brengen. H2 Energy investeerde al eerder in Hyundai Hydrogen Mobility. Deze partij wil met nieuwe waterstofvrachtwagens zwaar-transport in Europa verduurzamen. Verder is H2 Energy verantwoordelijk voor de productie van waterstof en de technologie om tanks te vullen.

Phillips 66 en H2 Energy hebben ook grote ambities voor groene waterstof. H2 Energy heeft onlangs de bouw aangekondigd van een electrolyser van 1 gigawatt in Denemarken. Deze fabriek gaat jaarlijks 90.000 ton groene waterstof produceren uit offshore wind.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen