• Home Slider01

Groningen NorthC

In de vakantieperiode blikt de redactie terug op het meest interessante waterstofnieuws van het afgelopen half jaar. 

Waterstof magazine schrijft in februari dat NorthC Datacenters, het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland, waterstof gaat inzetten bij de noodstroomvoorziening van een datacenter. Het bedrijf meldt dat dit een primeur is voor Europa. Via waterstof denkt het bedrijf jaarlijks 78.000 kilo CO2 te kunnen besparen. Het eerste datacenter dat overschakelt staat in Groningen (foto), een van Europa’s belangrijkste gebieden voor waterstofontwikkelingen. In juni van dit jaar moeten de waterstof-aggregaten draaien. 

In datacenters staan gewoonlijk meerdere diesel-noodstroomgeneratoren die bij een stroomstoring garanderen dat de digitale diensten waar de samenleving van afhangt, beschikbaar blijven. Hoewel deze dieselgeneratoren maar zelden daadwerkelijk nodig zijn, moet maandelijks worden gecontroleerd of ze goed functioneren. Met de waterstofcellenmodule van 500KW, die binnenkort in het nieuwe NorthC datacenter in Groningen wordt geplaatst, wordt op jaarbasis tienduizenden liters diesel bespaard. Dat is het equivalent van 24 auto’s die een jaar lang het gemiddelde aantal kilometers voor Nederlanders rijden of 20.000 smartphones die een jaar lang iedere dag worden opgeladen.

De waterstofcellen die in het datacenter in Groningen worden geïnstalleerd worden geleverd door het Arnhemse bedrijf Nedstack en zijn duurder dan traditionele dieselgeneratoren. Maar met de snel oplopende brandstofprijzen en de verdere ontwikkeling en groei van de waterstofsector – met name in de regio Groningen – is de verwachting dat de kosten snel zullen dalen. Daarnaast hebben de waterstofcellen een zeer lange levensduur van 20 jaar of meer.

“Met deze waterstofcellen heeft ons datacenter in het noorden van Nederland de Europese primeur op het gebied van noodstroomvoorzieningen. We gaan nu kijken of we deze technologie ook in onze andere datacenters kunnen toepassen, in eerste instantie vooral nieuwe bij vestigingen of uitbreidingen van bestaande vestigingen”, aldus Jarno Bloem, COO bij NorthC Datacenters.

De discussie rond de duurzaamheid van datacenters is in Nederland in volle gang. Er worden vraagtekens gezet bij het energieverbruik, maar tegelijkertijd neemt de vraag naar datacenterdiensten juist toe. De daarvoor benodigde groei is alleen op een duurzame wijze mogelijk wanneer wordt gekeken naar alternatieve vormen van energie. De Europese datacentersector heeft afgesproken om 2030 volledig klimaatneutraal te opereren. Waterstof speelt een belangrijke rol om dit doel te bereiken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen