• Home Slider01

Saoedi Arabië windmolens

In de vakantieperiode blikt de redactie terug op het meest interessante waterstofnieuws van het afgelopen half jaar. 

Waterstof magazine schrijft in maart dat in Saoedi-Arabië wordt begonnen met de bouw van de grootste fabriek voor groene waterstof ter wereld. Uit 4 gigawatt aan elektriciteit, opgewekt uit zon en wind, moet 650-duizend kilo waterstof per dag worden geproduceerd. In de vorm van vloeibare ammoniak wordt deze waterstof verscheept naar landen over de hele wereld. Een optie van een duizenden kilometerslange waterstof-pijpleiding naar Europa wordt verder onderzocht. Totale investering: 4,5 miljard euro.

De enorme waterstofplant maakt gebruik van elektrolysers, ontworpen door het Duitse bedrijf ThyssenKrupp. Iedere elektrolyser is ongeveer 40 meter lang. Er worden in totaal 120 apparaten geplaatst in de woestijn bij de nieuw op te richten stad Neom, in het noordwesten van Saoedi-Arabië, aan de kust van de Rode Zee en de Golf van Akaba. 

De fabriek wordt gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Air Products, dat in juli 2020 een overeenkomst voor de realisatie met Saoedi-Arabië heeft getekend. De bouwvoorbereidingen zijn al lang aan de gang, nu de grond geëgaliseerd is zal de komende dagen de daadwerkelijke bouw beginnen.

Naast een productiebedrijf voor groene waterstofmarkt ontwikkelt staatsolieproducent Saudi Aramco ook een plant voor de productie van blauwe waterstof, gemaakt uit aardgas. Saoedi-Arabië bekijkt het zakelijk, de waterstof zal worden verkocht aan degenen die op de wereldmarkt de hoogste prijs biedt. Het land wil uiteindelijk 's werelds grootste exporteur van groene waterstof worden. 

Het project met de naam Helios, wordt geleid door een consortium met onder meer Air Products en ACWA Power International, een Saoedisch nutsbedrijf. In 2026 moet de eerste waterstof geproduceerd worden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen