• Home Slider01

Lidl frankrijk

In de vakantieperiode blikt de redactie terug op het meest interessante waterstofnieuws van het afgelopen half jaar. 

Waterstof magazine schrijft in april dat het Duitse supermarktbedrijf Lidl bij het intern transport overstapt van batterij-elektrisch naar waterstof. De overstap is onderdeel van de duurzaamheidsstrategie voor 2030. Voor de overstap maakt de Duitse discountketen gebruik van de ervaring van het waterstofbedrijf PlugPower die al werkt voor andere retail-giganten waaronder Amazon.

De overstap heeft alleen betrekking op de logistieke centra van Lidl en begint in het Carquefou, bij de stad Nantes in het westen van Frankrijk. Daar maken de batterij-elektrische heftrucks plaats voor voertuigen op waterstof. Inmiddels rijden er ongeveer 100 voertuigen op groene H2, aan het einde van dit jaar zijn dat alle 125 voertuigen die in het distributiecentrum gebruikt worden.

Doordat de discounter de heftrucks binnen enkele minuten kan laden, kunnen ze langer worden ingezet en neemt het aantal uren dat de voertuigen stilstaan flink af. Daardoor zijn uiteindelijk minder heftrucks nodig. Hydrogen Refueling Solutions (HRS) levert de tanktechnologie, terwijl Jungheinrich de vorkheftrucks levert. PlugPower zorgt dat ze probleemloos op waterstof rijden.

Lidl koopt de waterstof in bij de waterstoffabriek van Lhyfe in Bouin, 75 kilometer westelijker aan de kust van de Vendée. Per dag gaan de heftrucks zo’n 75 kilo groene waterstof verbruiken.

"Met de transformatie van het logistieke depot heeft Lidl op indrukwekkende wijze aangetoond dat efficiëntie en duurzaamheid elkaar niet uitsluiten”, zegt Luc Graré, hoofd International Business bij Lhyfe. “Het bedrijf investeert al meer dan 10 jaar in het optimaliseren van de milieunormen. Door opnieuw op te treden als rolmodel onderstreept Lidl deze inspanningen en illustreert de voordelen van het overstappen op hernieuwbare waterstof.”

Waterstofleverancier Lhyfe heeft vestigingen in Duitsland, Zweden, Denemarken, Nederland en Spanje en heeft ongeveer 100 mensen in dienst. Lhyfe heeft tussen 2019 en 2021 70 miljoen euro aan financiering opgehaald en in september 2021 zijn eerste industriële productiefaciliteit voor groene waterstof aan de Franse kust geopend.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen