• Home Slider01

Rotterdam KolkenzuigerRotterdam presenteert een van de eerste kolkenzuigers ter wereld op waterstof. Na Groningen is het de tweede stad die het reinigen van putten geheel emissievrij uitvoert. De kolkenzuiger is onderdeel van de verduurzaming van het wagenpark van de havenstad. Later dit jaar is Arnhem de derde stad waar een gelijk voertuig op H2 aan het werk gaat.

Helemaal nieuw in het staatbeeld is het voertuig niet. Sinds afgelopen zomer is de truck al regelmatig in het straatbeeld te zien, maar fabrikant Hyzon uit Groningen had nog enkele maanden nodig om de kinderziektes uit het zeer innovatieve apparaat te halen.

Een kolkenzuiger is een vrachtwagen met een zuigsysteem erop, dat de putten in de stad schoonmaakt. Vooral het zuigsysteem vraagt zoveel energie dat dit zelfs met zware accu’s niet te doen is. Daarom worden kleinere accu’s gebruikt die worden aangevuld met energie uit waterstof. Op die manier kan de vrachtwagen langer werken en meer kilometers rijden dan een volledige batterij-elektrische vrachtwagen.
De enige uitstoot die de wagen produceert is waterdamp. Dat is handig, want de waterstofkolkenzuiger mag daarmee straks ook in de zogenoemde Zero Emissie Zone in de stad werken. Dat is het gebied waar vervuilende wagens en machines dan niet meer mogen komen. Hiermee sorteert de gemeente al voor op de toekomstige maatregelen.

Na een lange proefperiode neemt de havenstad de waterstofkolkenzuiger nu definitief in gebruik. ''Soms vragen mensen ernaar'', zegt chauffeur Mitchel. ''Het is ook een opvallende vrachtwagen. In plaats van een lawaaierige diesel, rijdt er nu een stille kolkenzuiger. Het is niet meer dan een sissend geluid als er weer een put schoongemaakt wordt.''

Foto: Gemeente Rotterdam / Jan van der Ploeg

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen