• Home Slider01

Gossau tankstationIn Zwitserland is het eerste waterstoftankstation, dat zich specifiek richt op vrachtverkeer, geopend. De tanklocatie bevindt zich in het noordoosten van het Alpenland op het industrieterrein van Gossau, vijf kilometer ten westen van de stad Sankt Gallen. Twee vrachtauto’s kunnen hier tegelijkertijd snel tanken. De opening van het H2-station was noodzakelijk, omdat het andere waterstoftankstation van Avia in Sankt Gallen de maximumcapaciteit heeft bereikt. Voor de belangrijkste klanten, de supermarkorganisaties COOP, Migros en Spar, betekent dit dat de waterstofvrachtauto’s ruimer kunnen worden ingezet.

Er zijn nu elf tankstations in de noordelijke helft van Zwitserland die 48 waterstofvrachtauto’s van Hyundai van energy voorzien. Deze voertuigen hebben in de eerste 17 maanden van hun gebruik al meer dan drie miljoen transport-kilometers afgelegd zonder CO2 uit te stoten. Gemiddeld legt een H2-truck rond de 500 kilometer per dag af. Om de vervoersbedrijven nog beter te kunnen bedienen is er inmiddels ook begonnen met de bouw van een nieuw tankstation in de stad Chur.  

Ook bij de aanvoer van waterstof worden vorderingen gemaakt. Deze zomer zal een nieuwe waterstoffabriek nabij Kubel, in Oost-Zwitserland, met de productie van groene waterstof beginnen. Dat scheelt enorm veel transportkilometers, omdat de waterstof momenteel in zeecontainers vanuit centraal Zwitserland moet worden aangevoerd.

In Zwitserland rijden momenteel 48 Hyundai waterstoftrucks rond. In Zuid-Korea wordt de productielocatie inmiddels uitgebreid om ook andere landen van schone vrachtauto’s te kunnen voorzien. Ook Zwitserland gaat hiervan profiteren, over drie jaar moeten er 1600 vrachtauto’s met een brandstofcel rijden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen