• Home Slider01

Bamberg BoschMarkus Ziegler, hoofd technische dienst van de stadsverwarming in de Duitse stad Bamberg, controleert de SOFC, een nieuw apparaat dat vanuit waterstof elektriciteit en warmte maakt. De SOFC, voluit solid oxide fuel cell, is een innovatief apparaat van leverancier Bosch en bevindt zich nog in de proeffase. Een van de testlocaties is een busstation in Bamberg waar stroom aan het net wordt geleverd en aan een bakkerij voor verwarming en warm tapwater. Door de SOFC gebeurt dat nu volledig emissievrij.

De SOFC werkt overigens niet alleen op waterstof, maar kan ook overweg met biogas of gewoon aardgas en is vergelijkbaar met een traditionele stroom-aggregaat op fossiele brandstof. De huidige aggregaten genereren ongeveer 3 kilowattuur per liter brandstof en behalen daarmee een efficiëntie van 30 procent. Het nieuwe apparaat van Bosch heeft een efficiëntie van 60%. Met een SOFC-unit met een vermogen van 10 kW is het mogelijk om te voldoen aan de jaarlijkse stroombehoefte van meer dan 20 huishoudens, bestaande uit vier personen. Meerdere apparaten laten zich moeiteloos via een internetverbinding koppelen.

De SOFC-proeflokatie in het midden van Duitsland is nog maar het begin van grote dingen die komen gaan. Het gemeentelijke nutsbedrijf van Bamberg verwacht dat deze eenheden de energiecentrales van de toekomst gaan worden, omdat stationaire brandstofcellen stil werken met weinig trillingen. Ze kunnen worden aangesloten op een ​​storingsvrij elektriciteitssysteem dat werkt op waterstof uit hernieuwbare energiebronnen. Bosch en Stadtwerke Bamberg hebben de volgende stap al gepland: de stationaire brandstofcel gaat een groot deel van de stroom leveren voor het Lagarde-complex, een woonwijk en cultureel centrum in het oosten van Bamberg.

Een SOFC kan in theorie overal worden geplaatst en staat volledig los van het elektriciteitsnet. Naast het opwekken van elektriciteit kan de SOFC van Bosch ook 3 kilowatt warmte-energie opwekken, tot een temperatuur van 200 graden Celsius.

In vergelijking met de Duitse elektriciteitsmix verminderen SOFC-systemen de CO2-uitstoot met maar liefst 40%, zelfs wanneer ze op aardgas werken. Als er waterstof in de brandstofcel wordt gebruikt, stoot deze helemaal geen CO2 uit.

Inmiddels wordt de SOFC op 50 verschillende locaties getest om over enkele jaren op de markt te kunnen worden gebracht. In 2024 verwacht Bosch met de serieproductie te beginnen. Een prijs is nog niet bekend.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen