• Home Slider01

Las Vegas Air Liquide waterstofMidden in de woestijn, een paar kilometer ten noordwesten van Las Vegas opent Air Liquide een gloednieuwe waterstoffabriek. Eind april gaat de plant, die vloeibare waterstof gaat produceren uit huishoudelijk afval, open. Met de productie wil de Franse energiereus de mobiliteit in het zuidwesten van de Verenigde Staten van waterstof voorzien. Met de nadruk op Californië, hier zijn de ontwikkelingen op het gebied van waterstof het verst.

De waterstof is bestemd voor de mobiliteit. Air Liquide mikt op de groei van voertuigen met een brandstofcel, van personenauto tot vrachtwagen en van vorkheftruck tot bussen en treinen. Per dag zal de fabriek 29.000 kilo waterstof produceren. Er zij 19 medewerkers aangenomen die het bedrijf 24 uur per dag draaiende zullen houden. De totale investering bedraagt 230-miljoen euro.

Vanuit Las Vegas zal de waterstof in vloeibare vorm, over een afstand tot 1000 km, worden getransporteerd naar steden met veel waterstoftankstations zoals de metropolen Los Angeles en San Francisco. Bij de tankstations wordt de waterstof vervolgens omgezet in gasvorm en onder hoge druk door voertuigen getankt. In Californië rijden inmiddels duizenden auto’s, tientallen vrachtauto’s en tientallen bussen op waterstof. Het aantal waterstoftankstations nadert de vijftig. De komende jaren komt er een gelijk aantal bij, deels special gericht op zwaar langeafstandstransport.

De nieuwe waterstoffabriek gaat gas, in de vorm van methaan, als grondstof gebruiken. Deze komt vrij uit huishoudelijk afval en wordt daarna gezuiverd. De waterstof wordt uiteindelijk gemaakt via stoomreforming. Hoewel bij dit proces nog steeds het broeikasgas CO2 vrijkomt, zullen die emissies volgens Air Liquide worden gecompenseerd door de voordelen van het voorkomen dat het methaan wordt uitgestoten door de stortplaats.

Foto: de H2-fabriek in aanbouw met op de achtergrond de miljoenenstad Las Vegas

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen