• Home Slider01

Duitsland helikopter waterstofPiasecki Aircraft Corp. (PIAC) uit de Amerikaanse staat Pennsylvania meldt de ontwikkeling van een kleine helikopter op waterstof. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis in het ontwerpen van experimentele vliegtuigen voor civiele en militaire toepassingen. PIAC ontwikkelt het brandstofcelgedeelte, de helikoper wordt geleverd door het Duitse bedrijf edm aerotec.

Volgens het Amerikaanse Evtop News krijgt de helikoper van het type  CoAC-2D een brandstofcel van 80 kW. De helikopter kan twee personen vervoeren en is geregistreerd als klein vliegtuig bij de Duitse luchtvaartautoriteit.

De twee bedrijven werken samen om de CoAX-2D op de Amerikaanse markt te brengen. Edm aerotec CEO Anja Ernst meldt dat de twee bedrijven de helikopter onafhankelijk van elkaar gaan ontwikkelen, maar waar nodig ook gaan samenwerken. "Beide partners kunnen hun knowhow blijven ontwikkelen en aanvullen - dit is de perfecte voorwaarde voor toekomstige ontwikkelingen", zei hij.

PIAC heeft twee CoAX-2D-helikopters aangeschaft voor engineering en vluchtevaluaties ter ondersteuning van haar onderzoek. Volgens PIAC zal de waterstofversie van de CoAX-2D bestaan ​​uit een batterij, waterstoftank, omvormer, elektromotor, computercontroller, vier koelventilatoren en een zuurstoftank. PIAC-eigenaar Piasecki laat in de Amerikaanse media weten dat de brandstofcel de operationele kosten met 50 procent kan verlagen in vergelijking met conventionele helikopters. Het waterstofsysteem levert  twee keer zoveel vermogen als een standaard batterijsysteem dat nu al wordt gebruikt in conventionele elektrische vliegtuigen voor verticaal opstijgen en landen.

Volgend jaar moeten de eerste proefvluchten met de helikoper op waterstof uitgevoerd worden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen