• Home Slider01

Keulen Refhine waterstofOveral op de wereld worden grote fabrieken voor groene waterstof aangekondigd. Grote bedrijven in Nederland, Japan, Frankrijk en Zweden gaan binnen een paar jaar aan de slag. Maar de grootste op de wereld is het project Neom in Saoedi-Arabië, met een investeringsbedrag van 5 miljard euro.

In Europa gaan het Britse Shell en het Japanse  aan de slag met grote waterstoffabrieken. Deze worden gekoppeld aan windparken op zee. Vooral de Noordzee, met geringe diepgang, leent zich voor snelle plaatsing van hoge windmolens. In 2030 moet er al 400-duizend kilo waterstof worden geproduceerd. Een hoeveelheid die oploopt tot 1 miljoen ton in 2040. De opgewekte waterstof zal worden gebruikt voor verwarming, kunstmestproductie en als brandstof voor voertuigen.

Tegen 2030 zal Mitsubishi in totaal 14,63 miljard euro investeren in decarbonisatie van de industrie. Bijna de helft van dit bedrag zal worden geïnvesteerd in de productie van hernieuwbare energie.  Mitsubishi is ook van plan om offshore windparken te ontwikkelen voor de kust van Japan.

Het Franse bedrijf Lhyfe kondigt een nieuw groot waterstof-project aan in Zweden, In de omgeving van het offshore windpark Storgrundet wordt waterstof geproduceerd met een elektrolyser met een vermogen van 600 MW. In 2025 wordt begonnen met de bouw van de waterstoffabriek die uiteindelijk 240 ton waterstof per dag gaat produceren.

Zoals Waterstof Magazine eerder meldde is in Saoedi-Arabië gestart met de bouw van de grootste waterstoffabriek ter wereld. De plant krijgt een productiecapaciteit van 4 gigawatt die uitsluitend gevoed wordt door wind- en zonne-energie. Met dit project wil Saoedi-Arabië de grootste waterstofexporteur ter wereld worden.

Foto: de 10 MW waterstoffabriek Refhyne bij de Duitse stad Köln is voorlopig de grootste in Europa.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen