• Home Slider01

Frankrijk paerijs hype waterstof

In de vakantieperiode blikt de redactie terug op het meest interessante waterstofnieuws van het afgelopen half jaar. 

Waterstof magazine schrijft in mei dat de Franse taxivloot Hype de komende jaren sterk gaat groeien. Dit jaar moeten er 700 taxi’s op waterstof in Parijs rijden en over twee of drie jaar moeten dat er al 10-duizend zijn. Deze week heeft het bedrijf een flinke uitbreiding van het aantal  waterstoftankstations in de Franse hoofdstad aangekondigd.

In 2015 lanceerde Mathieu Gardies, CEO van Hype, zijn scone emissievrije waterstofvoertuigen in Parijs, waar hij een vloot van taxi's ontwikkelde die werden aangedreven door een brandstofcel op waterstof. De voertuigen presteren uitsteken en zijn 24 uur per dag inzetbaar. Het tanken gebeurt in 5 minuten en de autonomie van de voertuigen is 500 tot 700 km.

Maar meer taxi’s op waterstof betekent ook meer waterstoftankstations. In de regio Ile-de-France wil Hype met samenwerkingspartners tegen juni 2023 een tiental nieuwe H2-stations openen, met een capaciteit van 1000 kilo per dag lokaal geproduceerde groene waterstof. De taxivloot moet dit jaar groeien tot meer dan 700 H2-voertuigen. 

Dat Hype in Parijs juist de komende jaren snel wil uitbreiden heeft direct te maken met de Olympische Spelen die in 2024 in de Franse hoofdstad worden gehouden.  “Sportevenementen zijn min of meer de enige deadlines waarrond we politici en het bedrijfsleven op één lijn kunnen krijgen”, zegt Mathieu Gardies, CEO van Hype. 

De ontwikkeling van Hype past binnen het beleid van de Franse regering. Bedrijven met een vloot van meer dan 100 voertuigen moeten in 2025 minimaal 10% emissievrije wagens hebben. In 2029 moet dat percentage al 35% zijn. Overstappen op schone mobiliteit is voor grote bedrijven in Frankrijk niet meer vrijblijvend.

Ook in andere hoofdsteden wordt constructief gewerkt aan taxivloten op waterstof. In Londen rijdt Green Tomato Cars met een vloot van 50 voertuigen en in Kopenhagen rijdt Drivr met 100 waterstoftaxi’s.  

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen