• Home Slider01

Hoeksche Waard vuilnisautoDe RAD, de Regionale Afvalstoffendienst in de gemeente Hoeksche Waard,  is gestart met een vuilnisauto op waterstof om huishoudelijk afval in te zamelen. Voorlopig is het een test in plaatsen als Oud-Beijerland, Numansdorp en Strijen. Gedurende een periode van 2 maanden zal het waterstofvoertuig worden ingezet ter vervanging van een bestaand dieselvoertuig.

De RAD heeft de afgelopen jaren uitstekende resultaten behaald op milieugebied. De hoeveelheid restafval is binnen de gemeenten fors gedaald en tegelijkertijd heeft de gescheiden grondstoffeninzameling een enorme vlucht genomen. Nu kijkt de organisatie ook naar de uitstoot van haar eigen wagenpark. Het past in de duurzaamheidsdoelstelling van de Regionale Afvalstoffendienst om ook op het gebied van mobiliteit minder uit te stoten.

Met deze pilot doet de RAD ervaring op met het gebruik van een zero emissie-voertuig. Zo wil het bedrijf meer inzichten krijgen voor eventueel toekomstig gebruik. De RAD wil onder andere rijervaring opdoen, inzicht krijgen in de techniek en duidelijkheid krijgen over het kostenaspect. Bovendien geven deze ervaringen meer inzichten voor de sector in zijn algemeen.

Wethouder Piet van Leenen van de gemeente Hoeksche Waard is positief over de test. “Als gemeente willen wij energieneutraal zijn in 2040. Dat betekent dat we in de Hoeksche Waard dan net zoveel duurzame energie opwekken als dat we gebruiken. Het overgaan naar schoner vervoer is hier ook onderdeel van. Naast dat we stimuleren om over te stappen op schonere vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer en de fiets, stimuleert de gemeente ook de inzet van schonere brandstoffen zoals elektrisch rijden of op waterstof. Daarom dragen we graag een steentje bij aan het proefrijden van deze vuilniswagen op waterstof. Bij het verbruik van waterstof komt alleen water vrij. De vuilniswagen stoot geen schadelijke gassen uit en dat betekent een schonere lucht. En met het onlangs geopende waterstoftankstation in Heinenoord is tanken van groene waterstof geen enkel probleem.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen