• Home Slider01

Leipzich BMW fabriekHet Engelse bedrijf Intelligent Energy gaat brandstofcelmodules leveren voor liftvoertuigen in de BMW-fabriek in Leipzig. Deze platte voertuigen, zonder bemanning, voeren onderdelen aan om het productieproces van auto’s vlekkeloos te laten verlopen. In het verleden werkten deze voertuigen op een batterij die een lange oplaattijd vraagt. Met waterstof zijn de liftvoertuigen plotseling nagenoeg 24 uur per dag vol continue inzetbaar.

De brandstofcelmodule die door Intelligent Energy voor BMW is ontwikkeld levert een constant vermogen van 1 kW. Het eerste voertuig is in januari in gebruik genomen en heeft zonder noemenswaardige problemen vier maanden lang uitstekend gefunctioneerd. Reden voor de Duitse autofabrikant om ook de overige platte liftvoertuigen op waterstof te laten rijden.

Het gebruik van waterstof bij BMW is niet nieuw. Negen jaar geleden werden de eerste voertuigen voor intern transport op waterstof in het onderdelenmagazijn geïntroduceerd. Inmiddels staat het aantal vorkheftrucks en sleepwagens op H2 op 118 en is daarmee de grootste door waterstof aangedreven logistieke vloot in Duitsland.

BMW’s logistieke dienstverlener BLG gebruikt de apparatuur op een oppervlakte van 200.000 m² waar het inkomende onderdelen ontvangt en opslaat in het magazijn, voordat ze worden gerangschikt en verzameld voor levering aan de assemblagelijn. 

“Toen we indertijd het verzoek ontvingen van onze klant BMW Group om ongeveer 40 van de bijna 200 industriële trucks die we als logistiek dienstverlener in de fabriek gebruiken in te ruilen voor waterstofvorkheftrucks, hebben we er geen seconde over nagedacht en waren blij om ja te zeggen. ', zegt Markus Niemeier, hoofd van de activiteiten van BLG in Leipzig. “Ook voor ons bedrijf staat duurzaamheid hoog in het vaandel.” Net als BMW streeft BLG Logistics ernaar om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn.

De nieuwe IE-LIFT-voertuigen kunnen gebruik maken van het waterstoftankstation dat wordt gebruikt voor de bestaande waterstofvloot. Dit tankstation staan gewoon op de werkvloer en een overdekte hal (foto).

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen