• Home Slider01

Geneve 40 ton truckDeze week wordt in Genève de eerste waterstofaangedreven vrachtwagen van 40 ton die in Zwitserland is ontwikkeld, gepresenteerd. Als reactie op de maatregelen tegen klimaatverandering stoot dit voertuig geen CO2 maar waterdamp uit. De wagen, die probleemloos een aanhanger kan trekken, wordt ingezet bij supermarktketen Migros.

"Het is de eerste keer dat deze technologie wordt gebruikt op een machine van 40 ton", zei Jean-Luc Favre, voorzitter van de Nomads Foundation, bij de presentatie van de truck. De truck werd gepresenteerd op de 23e European Energy Transition Conference in Genève, die deze week wordt gehouden.

Het project GoH! (Generation of Hydrogen) is het resultaat van een samenwerking tussen de Nomads Foundation en vier bedrijven: Supermarktketen Migros, dat zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, de ontwikkelaar van elektro-waterstof-voortstuwingssystemen GreenGT, de Geneva Industrial Services (SIG) en de vrachtwagenspecialist bedrijf LAAG.

De vrachtauto wordt aangedreven met een elektrische waterstofaandrijving. Met een vermogen van 500 pk heeft hij een actieradius van 600 kilometer, aldus Jean-François Weber, algemeen directeur van GreenGT. Het voertuig stoot minder dan een liter water per kilometer uit in de vorm van stoom bij een temperatuur van 80 graden. Dat is ver onder de 150 graden hete uitstoot van een auto.

Het prototype van de vrachtwagen kostte meer dan een miljoen euro aan onderzoek en bouw. “De verkoopprijs zal twee tot drie keer zo hoog zijn als die van een dieseltruck, maar deze extra kosten worden gecompenseerd door de lagere prijs van waterstof, die bekend en stabiel is", legt Weber uit.

De energie die wordt gebruikt om de vrachtwagen aan te drijven, wordt lokaal en duurzaam geproduceerd. "Industrial Services Geneva zal tussen de 20 en 30 miljoen euro investeren om tegen 2024-2025 waterstof te produceren door elektrolyse uit afvalverbranding", zegt SIG-directeur Christian Brunier. "Waterstof is niet het antwoord op alle problemen, maar wel een prima alternatief voor vrachtwagens."

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen