• Home Slider01

völs mpreis wasterstofDe eerste vrachtauto op waterstof is gearriveerd bij Mpreis in Oostenrijk. Het voertuig is geleverd door Hyzon Europe met de productievestiging in Nederland. De truck heeft nog een Nederlands kenteken en is de eerste uit een serie van tientallen.

De Tiroolse supermarktorganisatie Mpreis gaat de trucks inzetten om de winkels emissievrij te bevoorraden en gebruikt alleen groene waterstof. Daarvoor zijn in Völs bij Innsbruck in Tirol een elektrolyser, drie grote opslagtanks en een waterstoftankstation geplaatst. De elektrolyser van 3,3 MW produceert sinds eind maart groene waterstof. Volgens Mpreis is dit Europa's grootste single-stack systeem, dat zijn groene stroom betrekt bij Tiroler Wasserkraft AG (Tiwag). Het totale investeringsbedrag bedraagt ​​13 miljoen euro, waarvan de helft wordt gedekt door subsidies.

De brandstofcelvoertuigen worden door een eigen tankstation bij het distributiecentrum in Völs van groene waterstof voorzien. "We zullen het eerste middelgrote bedrijf in Oostenrijk zijn dat onze winkels CO2-neutraal en emissievrij gaat bevoorraden", aldus Mpreis-directeuren Peter Paul en David Mölk. De waterstof wordt ook gebruikt om de ovens van bakkerij Therese Mölk te verwarmen en is bedoeld om stroomschommelingen in het Oostenrijkse net op te vangen.

Het familiebedrijf Mpreis, opgericht in 1920, is de grootste supermarktketen in Tirol en zet zich al lange tijd in voor duurzaamheid en milieubescherming. De circa 300 Mpreis winkels worden voorzien van 100 procent groene stroom uit Tiroler waterkracht. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen