• Home Slider01

Schtland plastic afvallIn West Dunbartonshire komt de eerste fabriek van Schotland waar waterstof zal worden geproduceerd uit niet-recyclebare kunststoffen. Deze week heeft de regionale overheid de plannen goedgekeurd. De niet-recyclebare kunststoffen worden nu nog verbrand, geëxporteerd of gestort. De fabriek kost 23 miljoen euro en komt te staan aan de oever van rivier de Clyde ten noordwesten van Glasgow.

De plastic-naar-waterstoftechnologie van de faciliteit versnippert het afval en voert het naar een thermische conversiekamer waar het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. De afvalstoffen smelten binnen enkele seconden en verdampen daarna tot een gasmengsel. Verdere verhitting verandert de moleculen in een synthetisch gas dat bestaat uit een mengsel van methaan, waterstof en een kleiner volume koolmonoxide dat bekend staat als "syngas". Terwijl een klein deel van dit energierijke gas wordt gebruikt om de warmte te leveren die nodig is om de thermische conversiekamer te laten werken, wordt het grootste deel verwerkt om elektriciteit en duurzame waterstof op te wekken - die zal worden gebruikt als schone brandstof voor vrachtwagens, bussen en auto's. De initiatiefnemers onderzoeken of een eigen waterstoftankstation op het bedrijventerrein haalbaar is.

De steun van de regionale overheid komt versneld, nadat de regering haar doelstelling voor de productie van waterstof tegen 2030 heeft verdubbeld. Dit is een onderdeel van de onlangs gepubliceerde energiezekerheidsstrategie, zodat meer schone en betaalbare energie in Groot-Brittannië kan worden geproduceerd. Dit moet het land minder afhankelijk maken van wereldwijde energieprijzen die blijven stijgen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen