• Home Slider01

Lelystad waterstofdagDe tweede Nationale Waterstofdag die vandaag (vrijdag) in Lelystad is gehouden trok 200 bezoekers uit heel Nederland. De hele dag werden er lezingen gehouden in congrescentrum De Pijler en ’s middags konden bezoekers op bezoek bij het testcentrum Acress van de Wageningen Universiteit en Research (WUR) iets buiten Lelystad. Daar wordt gebruikgemaakt van de eerste waterstofheftruck in Nederland (foto) en test de WUR samen met TNO een energiesysteem dat energie opslaat in een batterij of waterstof.

De dag begon met een lichte teleurstelling toen bleek dat Diederik Samson, kabinetschef van Europees commissaris Timmermans, vlak voor het event heeft afgezegd. Hij was wel via een filmpje te zien waarop hij in pittige woorden iedereen stimuleerde om snel met waterstof aan de slag te gaan, nu blijkt dat de grote energieleverancier uit het oosten heel Europa langzaam afsluit.

Chris de Visser van de Wageningen Universiteit presenteerde de cijfers uit een onderzoek naar waterstofproductie op boerenbedrijven. Willem Stehouwer van Toyota Material Handling kwam met een serie waterstoftoepassingen binnen de mobiliteit. “Het is er vaak al jaren wel, maar is nog erg kostbaar. De ontwikkeling is nog niet zover dat er al kan worden overgeschakeld naar massaproductie.”

Een helder verhaal kwam van Wouter van den Akker van netbeheerder Alliander, die aangaf hoeveel energie er nodig is voor Roozendaal bij Arnhem, de kleinste gemeente van Nederland. Door een bondig overzicht was de zaal snel overtuigd dat de overstap van fossiel naar een alternatieve energiebron zeer gecompliceerd is. Vooral als betrouwbaarheid in levering is vereist.

Hyung-Ja Zeeuw van de afdeling ‘Duurzaamheid’ van de Rabobank gaf aan dat de banken al lang niet meer naar de kredietrisico’s kijken, maar meer dan ooit betrokken zijn bij maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering. In de aankondiging werd de bank gepresenteerd als ‘bank van de energietransitie’, maar daar dacht de zaal toch anders over. Net als in het verleden durven financiële instellingen zeer weinig financieringsrisico te nemen. Dat werkt stagnerend bij innovatieve projecten.

Na de middag konden de bezoekers met de bus naar de testboerderij van Acress, iets buiten Lelystad. Daar konden met eigen ogen verschillende energieprojecten worden bewonderd.

Voor vele bezoekers was de tweede Nationale Waterstofdag dan ook een leerzame ervaring.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen