• Home Slider01

Lochem NieuwewegIn Lochem wordt vandaag begonnen met de bouw van de invoerinstallatie voor waterstof in een plaatselijk netwerk. Tien historische woningen worden deze zomer aangesloten op een waterstofleiding en zullen vanaf het komende winterseizoen worden verwarmd met een waterstof cv-ketel. Vanaf dat moment zullen de panden geen CO2 meer uitstoten. 

De invoerinstallatie is de plek waar de waterstof in gasvorm uit de tankauto in het waterstofnet stroomt. De tankauto, een zogenoemde tubetrailer, komt te staan op industrieterrein Stijgoord. Van daaruit stroomt de waterstof, onder de het riviertje de Berkel door richting de tien woningen aan de Nieuweweg. Via het bestaande aardgasnetwerk vloeit de waterstof naar de panden. De regionale netbeheerder Alliander wil tijdens de test ervaring opdoen met waterstofverbruik in bewoonde woningen en het transport door bestaande aardgasleidingen. De netbeheerder werkt binnen deze test samen met onder andere de lokale energiecoöperatie Lochem Energie, fabrikant van de waterstofketel Remeha en waterstofleverancier Westfalen Gas en systeemintegrator Ekinetix.

In de wijk Berkeloord (foto) staan veel monumentale vrijstaande woningen die moeilijk zijn te isoleren. Deze villa’s zijn daarom minder geschikt voor de toepassing van andere warmte-alternatieven, zoals warmtepompen of een aansluiting op een warmtenet. De woningen die uiteindelijk meedoen met de test liggen allen aan de Nieuweweg. Hier gaat Alliander waterstof in het bestaande aardgasnetwerk invoeren. De woningen die niet meedoen krijgen gewoon aardgas geleverd, hiervoor is een nieuwe aardgasleiding gelegd.

Het officiële programma begint vanmiddag om 17 uur. Onze redactie is erbij en doet morgenvroeg verslag.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen