• Home Slider01

Monaco Delft bootHet TU Delft Hydro Motion Team neemt deze week deel aan de Monaco Energy Boat Challenge in Monaco. Vanaf vandaag, tot zaterdag 9 juli, strijden studententeams uit de hele wereld tegen elkaar op de open zee voor Monaco. Alle boten varen zeer duurzaam. Het studententeam bestaat uit 25 studenten van de Technische Universiteit in Delft en doet mee met een boot op waterstof. Aan het vaartuig is een jaar gebouwd.

Het team heeft veel vertrouwen in een goed resultaat. “Het grote voordeel van waterstof ten opzichte van batterijen, is dat wij veel meer energie kunnen meenemen in een compactere ruimte”, aldus teamlid Shayan Farrokhi. “Om als elektrische boot dezelfde afstand te kunnen varen als onze waterstofboot, moet deze boot veel meer ruimte hebben om accu’s mee te nemen die dezelfde hoeveelheid energie dragen.” Tijdens de competitie wordt de boot op de proef gesteld op zijn snelheid, manoeuvreerbaarheid en uithoudingsvermogen. Shayan: “We willen de scheepvaart laten zien dat het nu al mogelijk is om te varen op waterstof. De technieken bestaan.”  

Net als vorig jaar doet het studententeam mee met een boot die zichzelf bij een hoge snelheid uit het water lift. De vorm van de romp en drie draagvleugels onder water zijn zo ontworpen, dat de boot tijdens het varen een stukje uit het water wordt geduwd. Zo ervaart de boot minder weerstand en kan deze zuiniger en sneller varen.

Student Martin is verantwoordelijk voor deze techniek. ‘Draagvleugels kun je vergelijken met vleugels van een vliegtuig, maar dan onder water. Wanneer we hard genoeg varen, ontstaat er lift en wordt de gehele romp een stukje uit het water getild. Doordat er hierdoor minder oppervlakte van de boot in contact is met het water, zorgt dit voor een grote afname van de weerstand.’ Door deze technieken toe te passen maakt het team een grotere kans om de wereldtitel deze zomer binnen te slepen.  


Het TU Delft Hydro Motion Team bestaat uit 25 studenten van elf verschillende studies aan de TU Delft. In één jaar tijd doorlopen de studenten van het team het gehele proces van ontwerpen, produceren, testen en tenslotte racen van een waterstofboot. Sinds de oprichting in 2005 probeert het team de maritieme sector te inspireren om schoner te varen. Het studententeam van vorig jaar deed ook mee aan de race in Monaco met een boot op waterstof met draagvleugels. Toen hadden ze pech, door de grote golven klapte het vaartuig hard op het water en raakte dusdanig beschadigd dat verder meedoen onmogelijk bleek.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen