• Home Slider01

Rotterdam Shell Maasvlakte waterstofEnergiebedrijf Shell maakt bekent definitief te beginnen met de bouw van een gigantische waterstoffabriek op de Maasvlakte in Rotterdam. Het plan werd al eerder aangekondigd, maar gaat nu definitief van start. De bouw van de fabriek, die 60.000 kilogram groene waterstof per dag gaat produceren, kost een miljard euro. De groene stroom voor de fabriek komt van een groot windpark op zee, die ook deels eigendom is van Shell. Naar verwachting is de fabriek in 2025 operationeel. 

De fabriek wijkt met zijn futuristische ontwerp af van bestaande complexen in de haven. Het complex krijgt een opvallende, grote schil. Vanuit die ring rondom het gebouw kunnen belangstellenden in de productieplant kijken. De nieuwe waterstoffabriek met de naam ‘Holland Hydrogen I’ is twintig keer groter dan Europa’s huidige grootste groene waterstoffabriek, die staat bij de Shell olieraffinaderij in Keulen. Het is de bedoeling om de groene waterstof te verkopen aan tankstations. Dit zorgt voor een CO₂-winst van 2500 dieselvrachtwagens per dag. Omdat vrachtauto’s op waterstof nog maar beperkt leverbaar zijn gaat de waterstof eerst naar de eigen raffinaderij in Pernis, als vervanger van aardgas.

CEO Allard Castelein van het Havenbedrijf spreekt van een fantastisch moment. “Dit is een grote stap in de energietransitie. Een groot bedrijf als Shell, een belangrijke partij in de haven, omarmt niet alleen de duurzaamheidsgedachte, maar ook Rotterdam. Zij neemt het voortouw om te decarboniseren.” 

Naast Shell zijn er nog vijf bedrijven die groene waterstof willen produceren op de Tweede Maasvlakte, waaronder BP, Uniper en Air Liquide. Voor deze bedrijven is al ruimte gereserveerd, zegt Castelein. Het financieringsbesluit van Shell wordt vanmiddag in Wassenaar gevierd. Daarbij zijn onder anderen premier Rutte, Shell-topman Ben van Beurden en Castelein aanwezig.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen