• Home Slider01

HoellerDe holding van het Britse Rolls-Royce heeft een meerderheidsbelang genomen in Hoeller Elektrolyzer uit Wismar. Hoeller produceert elektrolysers voor de productie van groene waterstof. De eerste praktijkresultaten van deze samenwerking komen naar verwachting volgend jaar.

Het in Wismar gevestigde Hoeller Electrolyzer ontwikkelt polymeer elektrolytmembraan (PEM) stacks, onder de merknaam Prometheus, voor de productie van waterstof. De overname door Rolls-Royce zal het Britse bedrijf toegang geven tot een belangrijke technologie voor de productie van groene waterstof die de basis zal worden voor een nieuwe reeks elektrolyseproducten.

Rolls-Royce Power Systems uit Friedrichshafen wil verder bouwen op zijn specialisme om te komen tot motoren die volledig draaien op waterstof. In de huidige gasmotoren kan 10% waterstof bijgemengd worden en dat moet het komende half jaar groeien naar 25%. De nieuwste motoren, die in 2023 op de markt komen, zijn geschikt voor 100% waterstof en stoten dan ook geen CO2 meer uit. De Rollce-Royce Holding wil in 2030 35% minder CO2 uitstoten en in 2050 koolstofneutraal zijn.  

Rolls-Royce werkt al aan de ontwikkeling van een elektrolyser met een stack van Hoeller Electrolyzer en naar verwachting wordt volgend jaar het eerste demonstratiesysteem in gebruik genomen. Het eerste klantproject met het nieuwe elektrolysersysteem staat gepland voor 2024.

Concurrent Kawasaki Heavy Industries meldt dat verbrandingsmotoren die draaien op waterstof langzaam terrein winnen ten koste van de brandstofcellen. De Japanse motorenfabrikant denkt dat verbrandingsmotoren op waterstof zeer interessant kunnen zijn voor langeafstandsbussen, schepen en zware machines. Alleen wanneer de cilinderinhoud klein is, zou de brandstofcel favoriet blijven.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen