• Home Slider01

Peugeot waterstofPeugeot heeft afgelopen week haar eerste bestelwagen op waterstof gepresenteerd. Na jarenlange ontwikkeling en testen is het voertuig nu voor de markt beschikbaar. Bedrijven die het wagenpark willen verduurzamen kunnen direct aan de slag. Voorwaarde is wel dat er een waterstoftankstation in de buurt gevestigd is.

De Peugeot E-Expert Hydrogen is de eerste bestelwagen met brandstofcel. De aandrijflijn is identiek aan de Peugeot E-Expert op batterijen, maar in plaats van de grote 75 kWh-batterij heeft hij een kleiner pakket van 10,5 kWh en tanks die 4,4 kg waterstof onder druk kunnen opslaan. Deze tanks zijn gepositioneerd onder de laadruimte van de bestelwagen en liggen naast elkaar in de rijrichting.

Met een volle lading waterstof heeft de waterstof-wagen een actieradius van 400 km. Het tanken van het voertuig duurt ongeveer 3 minuten. In tegenstelling tot personenauto’s op waterstof kan bij de Peugeot bestelwagen de batterij ook via het stroomnet worden opgeladen dankzij een ingebouwde lader. De kleine batterij geeft de E-Export Hydrogen een bereik van ongeveer 50 kilometer.

Het vermogen wordt naar een elektromotor gestuurd die 136 pk en een koppel van 260 Nm levert. Het voertuig heeft exact hetzelfde laadvolume als de batterij-elektrische variant, evenals een laadvermogen van 1.100 kg en een trekgewicht van 1.000 kg.

De fabrikant merkt op dat de bestelwagen bij normaal gebruik afhankelijk is van de stroom die is opgeslagen in het batterijpakket. Het voertuig rijdt op batterijen die voortdurend worden bijgeladen met stroom uit de brandstofcel. Het voertuig heeft natuurlijk regeneratief remmen dat elektriciteit recupereert bij het vertragen.

Het voertuig zal in Frankrijk worden gebouwd en vervolgens naar Rüsselsheim, de thuisbasis van Opel in Duitsland, worden gestuurd, waar het zal worden omgebouwd naar waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen