• Home Slider01

Catamaran Drift EnergyDe Britse start-up Drift Energy claimt een grote doorbraak bij het produceren van groene waterstof op zee. Het bedrijf heeft nieuwe catamaran met draagvleugels voorzien van een propeller onder het wateroppervlak. Met de energie die daarmee wordt opgewekt wordt water gesplitst in waterstof en zuurstof. De waterstof wordt opgeslagen in tanks op het dek.

De boot met een lengte van 5,5 meter kan snelheden tot 25 knopen halen. Het enige bijproduct bij de waterstofproductie is zuurstof dat wordt afgeblazen. Op basis van een testrun van twee uur vulde het schip een opslagtank van zes liter met schone, groene waterstof en produceerde het zoveel elektriciteit dat het, als de tank groter was geweest, 60 liter waterstof had kunnen maken.

Ben Medland, oprichter en chief executive van Drift Energy spreekt van een belangrijke doorbraak. De catamaran is de afgelopen weken getest op de Noordzee bij Brightlingsea, 70 kilometer ten oosten van Londen. "We wisten door computermodellering dat ons concept een enorm potentieel had, omdat het in wezen een mozaïek is van bewezen technologieën zoals commerciële elektrolyse-eenheden, turbines en waterstofopslagtanks. De eerste proefvaarten bewijzen dat onze energiejachten in praktijk ook werken”, aldus Medland. Drift Energy wil het proces binnen een jaar repliceren op een jacht tot 40 meter lang, dat in staat zou zijn om 250.000 liter of meer waterstof per uur te produceren.

Interesse in deze techniek? Drift Energy zal op 30 en 31 juli aanwezig zijn op het SailGP-evenement in Plymouth.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen