• Home Slider01

Boerderij zonnepanelenNederlandse boeren hebben deze week in Den Haag een brief aangeboden waarin ze vragen om steun voor kleinschalige waterstofproductie op de boerderij. De brief ging gepaard met een ondersteuningsverklaring van FrieslandCampina, ABN Amro en LTO Nederland. Landbouwminister Minister Staghouwer reageerde positief op het initiatief en deed de toezegging het voorstel te bespreken met zijn collegaminister Rob Jetten die over de besteding van het Klimaatfonds gaat.

De boeren nemen melkveebedrijf Eelshuis in het Groningse Siddeburen als voorbeeld. Daar wordt samen met netbeheerder Enexis waterstof geproduceerd voor een waterstofwijk in het dorp Wagenborgen. De waterstof wordt gemaakt op het boerenerf. Tijdens de voorbereiding van dit project liep boerin Marjolein van Tilburg-Feiken meermaals tegen het probleem aan dat er geen subsidies beschikbaar zijn voor kleinschalige waterstofproductie. Ook andere agrarische ondernemers worden met dit probleem geconfronteerd.  

“Er zijn subsidies voor electrolysers voor de productie van waterstof op industriële schaal,” leg Van Tilburg-Feiken uit. “Op boerderijen is juist behoefte aan kleinschalige electrolysers. Juist hiervoor zijn geen subsidies. Daarom lukt het niet om initiatieven van de grond te krijgen. Er is veel potentie voor de opwek van duurzame energie op het platteland. Door de netcongestie kan dat potentieel niet benut worden. Op veel plekken in Nederland kunnen boerderijen geen groene stroom meer aan het energienet leveren. Waterstofproductie vormt dan een uitstekende oplossing,” aldus Van Tilburg-Feiken.

Waterstof heeft meerdere toepassingen op de boerderij en kan worden gebruikt ook voor transport of verwarming van nabijgelegen woningen. De initiatiefnemers denken dat de waterstofproductie ook een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de netcongestie.

Minister Staghouwer reageerde positief op de brief. “U komt precies op het juiste moment. We hebben te maken met netcongestie en stijgende energieprijzen. Het perspectief van waterstof in het agrarisch bedrijf vind ik interessant en biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om diesel te gaan vervangen. Dit is een duidelijke innovatie in de agrarische sector.”

Staghouwer gaat zich er voor inspannen dat pilots en demonstratieprojecten op het gebied van agrarische waterstofproductie worden gefaciliteerd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen