• Home Slider01

Blagnac Toulouse VliegtuigUniversal Hydrogen Co. , het Franse bedrijf dat waterstoftoepassingen in de luchtvaart ontwikkelt heeft een technisch ontwerpcentrum bij Toulouse geopend. Het research en ontwikkelcentrum is gevestigd in de historische Hangar B16 op de luchthaven Toulouse-Blagnac. Gasten die waren uitgenodigd voor de opening konden direct kennismaken met het ATR 72-testvliegtuig dat onder andere wordt gebruikt voor de ontwikkeling van waterstofcapsules.

Tijdens het openingsevenement is de nadruk gelegd op de modulaire capsuletechnologie van Universal Hydrogen. De ontwikkeling van waterstofcapsules, voor vloeibare of gasvormige waterstof, is een van de belangrijkste aandachtsgebieden voor het team in Toulouse en heeft de belangrijkste prestatiedoelen overtroffen in de laatste volledige prototypetests. 

Universal Hydrogen maakt commerciële vluchten op waterstof op korte termijn realiteit. Bestaande vliegtuigen worden omgebouwd met een waterstof-ombouwkit. Een tweede aandachtsgebied zijn grote capsules die waterstof bevatten en als tank meegaan in het vliegtuig. In de toekomst wordt dus niet meer getankt op de vliegvelden, maar worden capsules verwisseld. Het bedrijf richt zich op regionale vliegtuigen en vliegtuigen met één gangpad als de meest impactvolle mogelijkheden op korte termijn om koolstofarmer te worden. Eind dit jaar moet het eerste vliegtuig op waterstof op proef gaan vliegen.

Het doel is om in 2025 met regionale vliegtuigen te vliegen, met een maximum van 80 zitplaatsen. De tankcapsules, met gasvormige of vloeibare waterstof, wegen ongeveer 400 kilogram. Ze zijn herbruikbaar en worden vervoerd via het bestaande vrachtnetwerk, van productielocaties naar luchthavens over de hele wereld. Het bedrijf, dat 82 miljoen euro heeft opgehaald, zegt al bestellingen te hebben voor 200 vliegtuigen, voornamelijk in Europa, bij zo'n vijftien verschillende luchtvaartmaatschappijen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen