• Home Slider01

Arnhem HAN Toine PetersDe Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) zoekt ondernemers voor de gezamenlijke ontwikkeling van brandstofcelsystemen in mobiele toepassingen. Onder de projectnaam ‘H2 Modus’ gaat de school, samen met ondernemers, onderzoek doen naar waterstoftoepassingen in machines voor grondverzet, landbouw, infra, evenementen, hogedrukreinigers, boten en mobiele generatoren. “Maar deze lijst is nog lang niet compleet”, zegt Toin Peters, docent Automotive van de HAN. “Er kunnen nog meerdere toepassingen bij. Veel bedrijven zijn al of willen aan de slag met waterstof, maar dit is vaak best gecompliceerd. Door samen te werken en kennis te delen denken wij dat er sneller belangrijke stappen gezet kunnen worden.”

Binnen het project ‘H2 Modus’ wil de HAN de integratie van H2 brandstofcelsystemen in diverse toepassingen eenvoudiger maken. “Inmiddels is duidelijk dat we bij heel veel activiteiten afscheid moeten nemen van de oude vertrouwde dieselmotor”, zegt Peters. “Veel ondernemingen hebben inmiddels de eerste innovatieve stappen gezet om hun producten te elektrificeren. In diverse branches zie je inmiddels bedrijven die er vaardig in zijn geworden om verbrandingsmotoren te vervangen door een batterij-elektrisch systeem, in veel gevallen een prima oplossing.”

Toch blijkt dat elektrificatie niet altijd de beste oplossing is. Op steeds meer locaties is er geen laadmogelijkheid, kan er onvoldoende energie worden meegenomen of wordt er te veel vermogen gevraagd. Daarnaast kan het kostenaspect een rol spelen. Uitbreiding van het energiesysteem met een waterstof-systeem biedt dan mogelijk een oplossing, omdat H2 makkelijker opgeslagen en vervoerd kan worden. Een derde voordeel is dat er meer energie kan worden meegenomen in vergelijking met batterijen. De integratie van een H2 brandstofcel-systeem is echter complex en de kennis hierover is nog niet overal voorhanden. 

Diverse MKB-bedrijven hebben zich inmiddels bij het project ‘H2 Modus’ aangesloten. In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen zal worden gewerkt aan onderwerpen als energiebehoefte en dimensionering van de deelsystemen zoals H2-opslag, brandstofcel, batterijpakket en elektrische last. Daarnaast krijgen de wet- en regelgeving, de veiligheid, standaardisatie en modulaire opbouw aandacht.

De betrokken ondernemers en HAN gaan gedurende de twee jarige projectperiode, de noodzakelijk kennis van H2 brandstofcellen te ontdekken en te delen. De verwachting is dat verschillende deelnemers de opgedane kennis direct gaan toepassen binnen hun eigen bedrijven.

Ook geïnteresseerd om mee te doen aan een ontwikkelingstraject met andere innoverende ondernemers en professionals van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen? Neem contact op met Toin Peters, Projectmanager Prototyping van HAN Automotive Research: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.      

Foto: Toin Peters voor de volledig zelfstandig werkende generator op waterstof, die door de HAN is gebouwd om trainingen en demonstraties te geven over H2-brandstofcel-systemen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen