• Home Slider01

VS Microsoft Plugg WaterstofComputergigant Microsoft meldt een succes bij de ontwikkeling van emissievrije datacentra. Een nieuw back-up systeem op waterstof moet de gebruikelijke dieselgeneratoren vervangen. De technische uitdaging was het enorme vermogen dat het apparaat in korte tijd moet leveren. Door enkele jaren geleden een samenwerking aan te gaan met waterstofbedrijf Plug is nu een doorbraak bereikt. Eerder deze zomer is het systeem van 3 MW succesvol getest.

Als onderdeel van zijn plannen om klimaatverandering aan te pakken, wil Microsoft tegen 2030 volledig stoppen met het gebruik van diesel als brandstof voor zijn back-up stroomsystemen. Om datacenters 24/7 te laten draaien, ongeacht stroomuitval, zijn de huidige datacenters uitgerust met batterijen die de tijdelijke stroomvraag kan opvangen totdat de back-upgeneratoren worden aangezet. Grote batterijen kunnen een ​​datacenter niet langer dan een paar uur van stroom te voorzien.

Microsoft is zeer enthousiast over de mijlpaal die in juni is bereikt: het ontwerpen en testen van een waterstofbrandstofcelsysteem van drie megawatt dat ongeveer 10.000 computerservers in een datacenter, of ter vergelijking 600 huizen, van stroom kan voorzien. "Wat we zojuist hebben gezien, was voor de datacenterindustrie een maanlandingsmoment", meldt Sean James, directeur datacenteronderzoek bij Microsoft op social media. Het bedrijf is al sinds 2013 met het onderzoek bezig.

In 2018 richtte de computergigant zijn aandacht op de PEM brandstofceltechnologie die op pure waterstof kan draaien. Als partner is vervolgens Plug (voorheen Plug Power) binnengehaald om een ​​op maat gemaakt systeem te bouwen. Microsoft en Plug hebben het systeem in juni enkele weken succesvol getest. Nu gaat Plug verder werken aan een gestroomlijnde commerciële versie die bij een Microsoft datacenter geplaatst gaat worden. Er is nog geen specifieke streefdatum bekend gemaakt.

Foto: het teststation van Microsoft en Plug met een vermogen van 3 MW kan energie leveren aan 10-duizend servers in een datacenter. Fotograaf: Microsoft/John Brecher

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen