• Home Slider01

Kerncentrale waterstoffMeer dan 40 deelnemers van over de hele wereld hebben de oprichting aangekondigd van het Nuclear Hydrogen Initiative (NHI), een samenwerkingsverband dat werkt aan de stimulering van kernwaterstof. Via stroom, opgewekt in kerncentrales, kan volgens de initiatiefnemers grootschalig en op CO2-vrije wijze waterstof worden geproduceerd. De belangengroepering gaat beleidsmakers, bedrijven, investeerders en andere stakeholders betrekken bij de bewustwording van de belangrijke rol die waterstof geproduceerd met kernenergie kan spelen bij het leveren van koolstofvrije, veilige en betaalbare energie. 

"Waterstof speelt een belangrijke rol in een koolstofarm wereldwijd energiesysteem en we kunnen enorme mogelijkheden bieden om het snel op te schalen door gebruik te maken van kernenergie", zegt Elina Teplinsky , partner en kernenergie- en waterstofexpert bij Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP. "Maar er moet nog veel werk worden verzet om beleidsondersteuning te genereren, commerciële partnerschappen te bevorderen, technische problemen op te lossen en financieringsmodellen voor nucleaire waterstofprojecten te maken. Het Nuclear Hydrogen Initiative wil belanghebbenden uit de hele kernenergie- en waterstofwaardeketens samen brengen om deze uitdagingen aan te pakken."   

Nucleaire technologieën hebben de potentie om waterstof op een schone en efficiënte manier te produceren om bedrijven, die niet zonder gas kunnen, van CO2-vrije energie te voorzien. Het opwekken van waterstof met kernenergie heeft volgens de belangengroep belangrijke voordelen waaronder dat het geringe ruimtebeslag en het is 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar betrouwbaar en schoon beschikbaar.

"We zien onze kerncentrales als veelzijdige schone-energiecentra die niet alleen 24/7 koolstofvrije elektriciteit opwekken voor het net, maar ook schone waterstof," zegt Colleen Wright , vice-president Corporate Strategy voor Constellation. "Klimaatexperts zijn het erover eens dat we de klimaatcrisis niet volledig kunnen oplossen zonder overvloedige beschikbaarheid van waterstof. Kernenergie blijft de meest efficiënte en economische manier om stroom te produceren op de schaal die we nodig hebben.”

"Landen over de hele wereld investeren in waterstof als een belangrijk instrument om een ​​netto-nuluitstoot te bereiken, en velen staan ​​klaar om gebruik te maken van de duidelijke voordelen van kernenergie om het op grote schaal te produceren", zei Teplinsky. "Ons rapport toont de enorme kans die voorhanden is om een ​​bestaande koolstofvrije energiebron op een belangrijke nieuwe manier te benutten." 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen