• Home Slider01

Dordrecht bouw waterstoftankstationOnrust in de Nederlandse stad Dordrecht. Daar liggen omwonenden van een nieuw waterstoftankstation ’s nachts wakker door het heien van palen en het slaan van damwanden. Buurtbewoners zijn compleet verrast door de nachtelijke bouwwerkzaamheden. Mede omdat de gemeente de gebruikelijke procedures rond een bouwlocatie niet heeft gevolgd.

“Ik werd wakker van een indringend geluid tussen 01:00 en 02:30 uur ’s nachts en was echt verbijsterd”, zegt Maartje Wildeman uit Dordrecht tegen de lokale omroep RTV Dordrecht. Sinds vorige week kan ze niet meer rustig slapen. Dat komt door heiwerk, waar de gemeente een vergunning voor gaf zonder de omwonenden zelfs maar te informeren. Vorige week dinsdag verklaarde de gemeente dat de nachtelijke werkzaamheden klaar zouden zijn, maar de nacht daarop ging het lawaai gewoon door. Wildeman woont vlak bij de Laan der Verenigde Naties, waar druk gewerkt wordt aan de aanleg van het nieuwe waterstofstation. Ze vraagt zich af of het niet anders had gekund. Bezwaar kon ze als omwonende namelijk ook niet maken.

Mark Benjamin, woordvoerder van de gemeente Dordrecht bevestigd de ongebruikelijke procedure "De vergunning is een week eerder verleend en binnen 24 uur is er begonnen met het werk. Dat is niet hoe je het normaal gesproken als gemeente wil. Wel is de gemeente blij met de aanleg van het waterstoftankstation voor de brandstof van de toekomst. Dus vanuit milieuoverweging is het geweldig dat er een initiatief komt om deze brandstof ook in Dordrecht te leveren."

Hoewel veel Dordtenaren er wakker van liggen, staat de gemeente nog wel achter de verlening van de vergunning. "Dat heeft alles te maken met de vakantieperiode. Als we de bezwaartermijn van zes weken in acht hadden genomen, dan zit je in een periode dat iedereen weer terug is van vakantie en dan hadden we nog meer mensen gehad die er last van hebben”, aldus de gemeente. De werkzaamheden overdag laten uitvoeren, is geen optie. Het nieuwe waterstoftankstation komt vlak bij de Laan der Verenigde Naties, een belangrijke in- en uitvalsweg voor Dordrecht. Het overdag afsluiten van deze weg is dan ook geen optie.

Na nog meer klachten is de gemeente dan toch met een oplossing gekomen. In overleg met de projectontwikkelaar is besloten de werkzaamheden alleen tussen 12:00 en 22:00 uur uit te voeren. Wethouder Merc Merx heeft in ieder geval van deze onrust geleerd.  “We gaan dit stevig met de projectontwikkelaar bespreken om te voorkomen dat we nog eens zo'n situatie krijgen”.

De oplevering van het tankstation staat gepland voor het eerste kwartaal van 2023.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen