• Home Slider01

IJmuiden HydrocatDe eerste waterstof-bunkervergunning in Nederland is verleend. Vanaf heden kunnen schepen in de haven van IJmuiden waterstof tanken (bunkeren). Met deze vergunning kan het bedrijf Windcat Workboats de eerste zeewaardige waterstofboot de Hydrocat 48, van waterstof voorzien. Dit is een belangrijke stap om scheepvaart te verduurzamen. Omdat schepen op waterstof nog een zeldzaamheid zijn, wordt in eerste instantie getankt vanuit een vrachtwagen op de kade (foto). Als er meer waterstof-schepen gaan varen wordt er een waterstoftankstation geplaatst.

Het bunkeren van waterstof voor schepen is een essentieel onderdeel voor de verduurzaming van de havens van IJmuiden en Amsterdam en de scheepvaart. Windcat Workboats, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervoer van medewerkers en voorraden naar platforms op zee, onderzocht de afgelopen maanden, samen met Omgevingsdienst IJmond, Zeehaven IJmuiden N.V. en Port of Amsterdam, wat er nodig is om het bunkeren van waterstof mogelijk te maken. Omgevingsdienst IJmond heeft namens gemeente Velsen een omgevingsvergunning verleend voor deze activiteit.

Willem van der Wel, Managing Director van Windcat Workboats: “Met deze vergunning is een belangrijke stap gezet om waterstof als brandstof voor schepen te kunnen gebruiken en daarmee deze industrie te vergroenen. Het bunkeren van waterstof voor de scheepvaart is een nieuwe ontwikkeling waardoor het vergunningsproces niet makkelijk was. Met deze eerste waterstof bunkervergunning verwachten we het gebruik van waterstof als groene brandstof te kunnen versnellen.”

Het eerste zeewaardige schip op waterstof, de Hydrocat 48, wordt ingezet om bemanning van en naar offshore windparken te vervoeren voor de bouw en het onderhoud van windparken. Het schip vaart vanuit IJmuiden. De eerste pilot met het bunkeren van waterstof is succesvol verlopen. Inmiddels is het schip verhuisd naar het Belgische Oostende waar het wordt ingezet voor haar normale operationele werkzaamheden: het onderhoud van 44 Vestas turbines van het Belgische windpark Norther. Windcat Workboats heeft het voornemen in de toekomst meer emissievrije waterstof aangedreven schepen in de vaart te nemen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen