• Home Slider01

Arnhem PreZeroAfvalinzamelaar PreZero begint deze maand met het inzamelen van afval met een voertuig op waterstof. De inzamelwagen wordt ingezet in Arnhem en gaat ondergrondse afvalcontainers legen. De innovatieve wagen is onderdeel van een Europees subsidieproject waarbij opdrachtgevers, afvalinzamelaars en fabrikanten van deze voertuigen samenwerken met het uiteindelijke doel afscheid te nemen van inzamelvoertuigen op fossiele brandstoffen.  

De waterstofwagen in Arnhem is volledig nieuw en wordt ingezet voor de inzameling van ondergrondse containers. Tanken gebeurt bij het waterstoftankstation op de Westervoortsedijk in Arnhem. Het voertuig kan maximaal vijftien kilo waterstof tanken. Bovenop het waterstofvoertuig bevinden zich twee tanks, met elk een inhoud van 7,5 kilo. De inzamelwagen tankt waterstof in gasvorm in druktanks van maximaal 350 bar. Een brandstofcel in het voertuig zet het gas om in elektriciteit en water. Daarmee kan het waterstof-elektrische voertuig snel tanken en voldoende energie meenemen voor twee dagen. Ook wordt geen motorgeluid geproduceerd, waardoor de geluidsoverlast in woonwijken tot een minimum wordt beperkt. De helemaal nieuwe vrachtauto is gemaakt door E-Trucks Europe.

De inzet van de inzamelwagen zal een schat aan informatie opleveren die een rol gaat spelen bij besluitvorming over hoe afval in Nederland CO2-vrij kan worden ingezameld. HAN Automotive Research uit Arnhem is verantwoordelijk voor data-analyse en de verwerking van al deze gegevens in het HECTOR-project.

Voor de inzameling van huishoudelijk afval geldt dat Europese milieueisen voorschrijven dat de CO2-uitstoot en fijnstofemissies zo veel mogelijk moeten worden teruggebracht. Om aan deze EU-richtlijn te kunnen voldoen, hebben Arnhem en PreZero zich verbonden aan het project HECTOR, wat staat voor Hydrogen Waste Collection Vehicles in North West Europe. Dit Europese project heeft tot doel CO2-emissies te verlagen door inzamelwagens in te zetten die rijden op waterstof. De ervaringen die dit oplevert, moeten antwoord geven op de vraag hoe de uitstoot van schadelijke stoffen in het wegvervoer aanzienlijk kan worden verminderd.

´Dit Europese project heeft als doel te laten zien welke mogelijkheden het rijden op waterstof biedt. Een wagen die rijdt op waterstof heeft dezelfde mogelijkheden en actieradius als een dieselvoertuig. Het grote voordeel is dat de wagens schoon zijn, geen geluidsoverlast veroorzaken en zeer geschikt zijn voor gebruik in stedelijke gebieden”, vertelt Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations van PreZero Nederland. “Deelname aan het HECTOR-project is voor ons bedrijf een logische stap. Inzamelen zonder CO2-uitstoot is een belangrijke pijler van onze duurzame ambities.” PreZero is een internationaal bedrijf in afval- en recyclingmanagement. Er werken ruim 30.000 werknemers op 430 locaties in Europa en Noord-Amerika.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen