• Home Slider01

Apeldoorn LianderEen nieuwe en belangrijke stap in Nederland. Bij netbeheerder Liander, eigenaar van een groot deel van het Nederlandse elektriciteits- en aardgasnetwerk, zijn de eerste gasmonteurs geslaagd voor het examen waterstof. De diploma’s hebben de monteurs snel nodig, dit najaar wordt begonnen met een test met elf huizen in Lochem die de komende jaren voorzien worden van waterstof via een openbaar net. De opleiding en het examen zijn verzorgd door Kiwa, gespecialiseerd in testen, inspecteren, certificeren en trainen.

In Apeldoorn opende Alliander vorig jaar samen met Kiwa het waterstofhuis. Dit is een demonstratie- en opleidingslocatie waar monteurs van netbeheerders en installateurs worden opgeleid voor het werken met waterstof. Afgelopen tijd hebben 25 monteurs van Liander de opleiding gevolgd. De eerste groep is inmiddels met vlag en wimpel voor hun examen geslaagd. De overige deelnemers ronden hun opleiding in de komende weken af.

Elbert Huijzer, waterstofexpert bij Liander: “Dat onze gasmonteurs nu ook met waterstof kunnen werken, daar zijn we enorm trots op. Het is een nieuwe stap voor onze mensen en een stap die belangrijk is voor de energietransitie. Ons energielandschap wordt diverser. Er komen meer en verschillende energiebronnen in het energiesysteem. Daar zijn veel mensen voor nodig, waaronder onze eigen monteurs. Zij maken de verandering van het energiesysteem nu dan ook zelf mee.”

Het werken met waterstof lijkt in eerste instantie veel op het werk dat de monteurs dagelijks uitvoeren aan het aardgasnet. Ondanks dat het net bestaat uit dezelfde onderdelen, vraagt het werken met waterstof om andere en extra handelingen. Veilig werken is net als bij het werk aan het gas- en elektriciteitsnet het belangrijkste onderdeel in deze opleiding.

Naast veiligheid en het werken aan de leidingen, worden de deelnemers ook getraind om het werken met waterstof in stressvolle situaties te kunnen uitvoeren. Wanneer er een storing ontstaat kan, net als bij aardgas, snel handelen noodzakelijk zijn. Monteurs moeten dan blindelings kunnen vertrouwen op hun kennis.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen