• Home Slider01

Groningen NorthCDataNorthC Datacenters, het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland, gaat waterstof inzetten bij de noodstroomvoorziening van een datacenter. Het bedrijf meldt dat dit een primeur is voor Europa. Via waterstof denkt het bedrijf jaarlijks 78.000 kilo CO2 te kunnen besparen. Het eerste datacenter dat overschakelt staat in Groningen (foto), een van Europa’s belangrijkste gebieden voor waterstofontwikkelingen. Begin dit jaar meldde Waterstof Magazine dat de waterstof-aggregaten vanaf juni moesten gaan draaien. Dat is uiteindelijk iets later geworden, vanaf volgende week is het CO2-vrije backup-systeem operationeel.

In datacenters staan gewoonlijk meerdere diesel-noodstroomgeneratoren die bij een stroomstoring garanderen dat de digitale diensten waar onze samenleving van afhangt, beschikbaar blijven. Hoewel deze dieselgeneratoren maar zelden daadwerkelijk nodig zijn, moet regelmatig – maandelijks – worden gecontroleerd of ze goed functioneren. Met de waterstofcellenmodule van 500KW, die nu in de nieuwe uitbreiding van het NorthC datacenter in Groningen is geplaatst, wordt op jaarbasis tienduizenden liters diesel bespaard. Deze hoeveelheid diesel zou bij verbranding ruim 39.000 kilo (39 ton) CO2 opleveren. Dat staat gelijk aan 12 auto’s die een jaar lang het gemiddelde aantal kilometers voor Nederlanders rijden. Als het datacenter straks volledig gevuld is kan de besparing oplopen tot 78.000 kilo CO2.

De brandstofcellen die in het datacenter in Groningen geïnstalleerd zijn, zijn geleverd door het Arnhemse bedrijf Nedstack en zijn duurder dan traditionele dieselgeneratoren. Maar met de snel oplopende brandstofprijzen en de verdere ontwikkeling en groei van de waterstofsector – met name in de regio Groningen – is de verwachting dat de kosten snel zullen dalen. Daarnaast hebben de brandstofcellen een zeer lange levensduur van 20 jaar of meer.

“Met deze brandstofcellen heeft ons datacenter in Groningen de Europese primeur op het gebied van noodstroomvoorzieningen. We gaan nu kijken of we deze technologie ook in onze andere datacenters kunnen toepassen, in eerste instantie vooral nieuwe bij vestigingen of uitbreidingen van bestaande vestigingen”, aldus Jarno Bloem, COO bij NorthC Datacenters in februari van dit jaar.

De discussie rond de duurzaamheid van datacenters is in Nederland in volle gang. Er worden vraagtekens gezet bij het energieverbruik, maar tegelijkertijd neemt de vraag naar datacenterdiensten juist toe. De daarvoor benodigde groei is alleen op een duurzame wijze mogelijk wanneer wordt gekeken naar alternatieve vormen van energie. De Europese datacentersector heeft afgesproken om 2030 volledig klimaatneutraal te opereren. Waterstof speelt een belangrijke rol om dit doel te bereiken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen