• Home Slider01

Denemarken LhyfeWaterstofproducent Lhyfe gaat 200 MW-fabriek voor groene waterstof ontwikkelen in de Nederlandse provincie Groningen. Daarmee betreedt het bedrijf een regio die wereldwijd voorop loopt in de energietransitie door optimaal gebruikt te maken van de aanwezige aardgasinfrastructuur om waterstof te verplaatsen naar eindgebruikers. Lhyfe levert met de grootschalige waterstoffabriek een belangrijke bijdrage aan de productie, opslag en transport van groene waterstof. “We ondersteunen deze ontwikkeling volledig en zijn er trots op deel uit te maken de weg naar emissievrij”, aldus Luc Grare, hoofd Centraal- en Oost-Europa bij Lhyfe. 

Het nieuws over de fabriek werd donderdagavond bekendgemaakt door Rene Schutte, directeur van HyNorth, een organisatie die in opdracht van verschillende overheidsinstellingen de ontwikkeling van de waterstofketen aanjaagt. Schutte deed de mededeling tijdens een diner voor honderden (inter)nationale gasten – allen actief bezig met de waterstof-ontwikkelingen- in de Groningse Der Aa-kerk. De mededeling werd onder luid applaus ontvangen. In de Nederlandse fabriek kan straks 20 miljoen kilo groene waterstof per jaar worden geproduceerd.

Lhyfe werkt aan een snelle opmars van de groene en hernieuwbare waterstofmarkt in veel Europese landen. Het bedrijf heeft de ambitie om een ​​toonaangevende Europese groene en hernieuwbare waterstofproducent te worden, met als doel een totaal geïnstalleerd vermogen van 3 GW in 2030. Om dit te bereiken, zet het bedrijf gedecentraliseerde waterstofecosystemen van verschillende fabrieksgroottes in heel Europa op, waaronder het Delfzijl-project.  

De uitvoering van het project is nog afhankelijk van het verkrijgen van de vereiste exploitatievergunningen en bouwvergunningen, evenals een financiële investeringsbeslissing. 

Foto: een waterstofproductielocatie van 24 megawatt van Lhyfe in aanbouw op het nieuwe Deense industriepark GreenLab.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen