• Home Slider01

Algeciras baaiDe haven van Rotterdam en het Spaanse olie- en gasbedrijf Cepsa hebben een overeenkomst gesloten voor de levering van waterstof. In de zuid-Spaanse streek Andalusië gaat Cepsa grootschalig groene waterstof opwekken uit zon en wind om te exporteren naar Nederland. Daar komt de H2 per schip aan om verder verspreid te worden naar industrieën in Noord-Europa. De groene waterstofcorridor moet vanaf 2027 operationeel zijn en zal in de jaren daarop nog flink worden opgeschaald.

Cepsa-topman Maarten Westelaar ziet zeer veel voordelen in het project. Vooral het aanbod van groene stroom uit zonne-energie is in Andalusië enorm. “Ik ben er absoluut zeker van dat de goedkoopste groene waterstof van Europa over een paar jaar in Andalusië wordt geproduceerd. Want 80 procent van de kosten van waterstof is stroom en de goedkoopste stroom is daar beschikbaar.” Cepsa heeft al 1 gigawatt aan duurzame elektriciteitsopwekking aangesloten op het net en is van plan om nog eens 7 GW aan zonne- en windenergie in de regio te ontwikkelen. Westelaar werkt sinds januari dit jaar bij Cepsa, dat eigendom is van het staatsvermogensfonds Mubadala van Abu Dhabi en de Amerikaanse private equity-onderneming Carlyle Group. Daarvoor werkte hij 25 jaar bij Shell.

Cepsa is van plan om waterstof geproduceerd in het San Roque Energy Park nabij de baai van Algeciras, grootschalig te gaan exporteren. De waterstofcorridor naar Noord-Europa bestaat uit schepen die vertrekken vanuit de grootste Spaanse haven Algeciras, aan de Baai van Gibraltar, en waterstof transporteren in de vorm van ammoniak of methanol naar Rotterdam. Daar wordt het gebruikt of via pijpleidingen getransporteerd naar industriële clusters in Nederland, Duitsland of België.

Rotterdam wil in 2030 jaarlijks 4,6 miljoen ton groene waterstof leveren aan Noordwest-Europa. Daarmee moet de scheepvaart en zware industrie worden vergroend, maar ook de Europese energiezekerheid en -onafhankelijkheid worden ondersteund. Eerder sloot de Rotterdamse haven al contracten met bedrijven en havens in onder meer Australië, IJsland en Singapore.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen