• Home Slider01

Delft Aero WaterstofHet Europees ruimtevaartbedrijf Airbus en AeroDelft, een studententeam van de technische Universiteit in Delft, hebben een samenwerkingsovereenkomst hebben getekend voor het project Phoenix. Gezamenlijk gaan de partijen onderzoek doen naar de toepassingsmogelijkheden van vloeibare waterstof in de luchtvaart. Door over te schakelen van fossiele brandstof naar waterstof worden vliegtuigen stiller en emissievrij. Het team heeft inmiddels twee waterstofvliegtuigen in ontwikkeling.

Het eerste Phoenix Prototype is een onbemande drone die direct het grootste onbemande vliegtuig ooit zal zijn. De drone moet in 2023 gaan vliegen. De Phoenix Full Scale wordt het allereerste bemande vliegtuig op vloeibare waterstof ter wereld. De eerste proefvluchten van het vliegtuig met gasvormige en vloeibare waterstof staan gepland voor 2024 en 2025.

Airbus doet al langer onderzoek naar de toepassing van waterstof in vliegtuigen. Door samenwerking ontstaat er een belangrijke kennisuitwisseling tussen de studenten en de industrie, waardoor de komst van schone en stille luchtvaart wordt versneld.

Rob Postma, CEO van Airbus Nederland is enthousiast over de samenwerking. “We zijn vastbesloten om het vliegen klimaatneutraal te maken. Wat AeroDelft tot nu toe heeft bereikt, is behoorlijk indrukwekkend en we moeten de krachten bundelen met iedereen die bereid is zijn of haar denkkracht en energie te steken in de grootste uitdaging waarmee onze luchtvaartindustrie wordt geconfronteerd - maar ook de meest opwindende: een emissievrije vlucht."

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen