• Home Slider01

Hazerswoude VermeulenDe Vermeulen Groep in Hazerswoude, die in opdracht van overheden het onderhoud aan bermkanten en het groenbeheer uitvoert, is afgelopen week gestart met het project Groene Hart Waterstof. Het verzamelde restmateriaal wordt niet meer afgevoerd naar een composteerder, maar naar een nieuwe installatie die er waterstof en biochar van maakt. De Vermeulen Groep werkt in het project samen met NettEnergy die het systeem heeft ontwikkeld en adviesbureau Delphy.

De pilot gaat voorlopig van start voor een periode van twee jaar. In die periode wordt er 9000 kilo bermgras en 9000 kilo snoeiafval verwerkt met een nieuwe machine. Uit de onderzoeksresultaten moet uiteindelijk te zien zijn hoe zuiver de waterstof is, wat de kwaliteit van de resulterende biochar is, welke verschillende soorten maaitechnieken en gras kunnen worden gebruikt.

Binnen het project verzamelt de Vermeulen Groep het snoei- en maaiafval en brengt het naar de lokale installaties van Nettenergy. Deze installaties verwerken het gedroogde, verhakselde en gepelletiseerde gras. De pellets worden vergast; een proces waarbij synthesegas en Biochar-GH2 ontstaat. Het synthesegas wordt met de zogenaamde SYN2H-installatie via een thermisch proces omgezet in waterstof. Overtollig synthesegas wordt in een gasgenerator omgezet in groene stroom.

De Biochar-GH2 kan gebruikt worden als bodemverbeteraar die langdurig CO2 vastlegt in de bodem of als veenvervanger in potgrond.

De Vermeulen Groep wil in de toekomst materieel op zelfopgewekte waterstof laten draaien. Het initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn en de regio Rijnland.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen