• Home Slider01

Apeldoorn RemehaCV-ketelfabrikant Remeha begint nog dit jaar met het in praktijk testen van de waterstofversie van de Quinta Ace. Deze cv-ketel is bestemd voor de utiliteitsbouw. Dat zijn panden waar geen woonbestemming op zit, zoals winkels, garages, fabrieken, kantoren scholen en opslagruimtes. De ketel kan draaien op 100% waterstof. Daarmee positioneert Remeha zich opnieuw als voorloper bij het gebruik van waterstof voor gebouwverwarming.

Remeha’s waterstofketel voor thuisgebruik, de Hydra, ligt al een paar jaar in het schap. Voor de utiliteitsbouw is een waterstofketel er nog niet. De nieuwe ketel met de naam Quinta H2 werkt alleen op pure waterstof. De reeds bestaande Quinta Ace werkt op aardgas, maar ook op een mengsel van aardgas met maximaal 20% waterstof.

De zuivere waterstofketels kunnen in een cascade-opstelling worden gebruikt. De toestellen maken deel uit van een ketelbereik met een maximaal vermogen van 115kW per ketel. De oplossing is schaalbaar tot acht ketels in één installatie. De ketel is ook hybride-ready, wat betekent dat hij kan worden toegepast in een geoptimaliseerde opstelling met een warmtepomp. Deze toepassing resulteert in een lager gasverbruik en een hoger rendement. Na uitgebreide tests van de Quinta H2 in het R&D-centrum in Apeldoorn, bereidt BDR Thermea Group nu prototypes voor op real-life demonstraties in heel Europa. De eerste daarvan kunnen tegen het einde van dit jaar live zijn.

“Terwijl we de weg ingeslagen zijn naar een fossielvrije samenleving, willen we onze klanten ook flexibiliteit bieden”, zegt Business Director Emilia Cabral.  Met dit in gedachten werken we momenteel aan het 100% waterstof-ready maken van ons volledige assortiment commerciële ketels in Europa. De meeste ketels in ons huidige portfolio zijn 20% waterstof-ready. Maar we zullen ook een conversiekit lanceren voor toekomstige ketels, waarmee zij kunnen overschakelen van aardgas naar 100% waterstof. Hierdoor kunnen commerciële gebruikers zich voorbereiden op de overgang van aardgas naar waterstof. Dit geeft een grote mate van flexibiliteit.”

Recent onderzoek, gepubliceerd door Guidehouse, geeft aan dat een scenario waarin biogas en groene waterstof worden toegepast samen met een hoog niveau van elektrificatie, de snelste, soepelste en meest betaalbare overgang naar hernieuwbare energiebronnen biedt.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen