• Home Slider01

Stad SchouwHet project ‘Stad Aardgasvrij’ in het dorp Stad aan ’t Haringvliet gaat een nieuwe fase in. Sinds deze week kan iedereen met een aardgasaansluiting zich melden voor een gratis schouw van de woning of het bedrijfspand. Daarvoor komt er iemand op bezoek die bekijkt wat er moet gebeuren om te kunnen overstappen van aardgas naar groene waterstof. Het dorp op het eiland Goeree-Overflakkee moet een van de proeftuinen voor waterstof van Nederland worden.

Er zijn veel verschillende soorten woningen en ondernemingen in Stad aan ’t Haringvliet, meldt de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze gebouwen worden nu op diverse manieren verwarmd, de mate van isolatie verschilt, maar ook de wensen en behoeften van de inwoners en ondernemers verschillen. Daarom biedt het project Stad Aardgasvrij alle Stadtenaren met een aardgasaansluiting de mogelijkheid om het huis of de onderneming te laten bekijken.

Na de schouw ontvangt de inwoner of ondernemer een schouwrapport. Hierin staat welke aanpassingen nodig zijn voor een overstap naar groene waterstof en een inschatting van de kosten. Op basis van dit rapport worden de kosten voor de overstap vergoed. De subsidies voor elektrisch koken en elektrisch verwarmen kunnen meteen na ontvangst van het schouwrapport aangevraagd worden. De subsidies van de overstap naar waterstof worden pas uitgekeerd als het project definitief doorgaat. Dat is het geval als 70% van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het dorp, met een aardgasaansluiting, vóór een aardgasvrij Stad vanaf 2025 stemt.

Stad Aardgasvrij is een initiatief van een groep Stadtenaren. De landelijke overheid heeft het project een subsidie toegekend van ongeveer 5 miljoen euro.

Inwoners (woningeigenaren én huurders) ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen zich via www.stadaardgasvrij.nl/schouw aanmelden voor een schouw.

Zien hoe de schouw door het schouw-team in zijn werk gaat? Klik dan op deze link

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen