• Home Slider01

Hamburg H2 aurubisIn Duitsland is de eerste intercontinentale zending waterstof gearriveerd. In de haven van Hamburg nam minister van Economische Zaken Robert Habeck het CO2-vrije gas symbolisch in ontvangst door een kraan open te draaien. De voorlopig blauwe waterstof is geproduceerd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en is in de vorm van ammoniak naar Europa verzonden. De waterstof maakt deel uit van een grotere deal die is gesloten tussen Duitsland en de VAE. Dit laatste land draait ook de gaskraan verder open.

De officiële ontvangst vond plaats op het terrein van de Hamburgse koperfabrikant Aurubis. De levering wordt beschouwd als een testrun voor het opzetten van een waterstofwaardeketen tussen Duitsland en de VAE.

"Nu moeten we meer dan ooit doorgaan met de opmars van waterstof", liet Habeck van de partij De Groenen weten. Samen met de minister van Industrie van de Emiraten, Sultan Al Jaber en de burgemeester van Hamburg, Peter Tschentscher, was hij aanwezig bij het officiële moment. “In Duitsland wordt een eigen productie van groene waterstof opgezet, maar we hebben ook waterstof uit het buitenland nodig." Groene waterstof geproduceerd met groene stroom moet in de toekomst een bijdrage leveren aan industriële productieprocessen zonder CO2-uitstoot.

Sultan Al Jaber benadrukte dat zijn land veel heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van waterstoftechnologie en dat hij deze ontwikkeling in de toekomst samen met de Duitse partners wil laten groeien. Habeck ondertekende medio maart verschillende partnerschappen in Abu Dhabi om een ​​waterstofwaardeketen op te zetten tussen Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten.

De eerste testlevering uit de VAE is zogenaamde blauwe waterstof, die niet wordt geproduceerd met hernieuwbare energie zoals de groene waterstof, maar met aardgas. De waterstof is geleverd door de Abu Dhabi National Oil Company en verscheept in de vorm van ammoniak. In vergelijking met waterstof is ammoniak makkelijker, efficiënter en goedkoper op te slaan en te vervoeren.

Aurubis gaat de waterstof gebruiken voor een eerste proefproject van acht weken voor de koperdraadproductie zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. "We willen CO2-vrij produceren - ruim voor 2050", zegt Aurubis-topman Roland Harings. “Het achterliggende doel van het proefproject is om aan te tonen dat het transport van waterstof tussen het Midden-Oosten en Europa in praktijk mogelijk is.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen