• Home Slider01

Zutphen roeiboot waterstofMet een speciale roeiboot en met waterstof aan boord willen Ron Straver (links op de foto) en Wouter Versteeg uit Deventer de Atlantische Oceaan bedwingen. In 2024 wil het tweetal starten op de Canarische Eilanden om ruim een maand later te arriveren op het eiland  Antigua in de Caribische Zee. De tussenliggende afstand bedraagt meer dan 5000 kilometer, die geheel roeiend in ongeveer 45 dagen zal worden afgelegd.

Straver en Versteeg  doen als team Holland Ocean Two (team HOT) mee aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge. Tientallen teams gaan de strijd aan om als snelste de oceaan te bedwingen. Ze willen het eerste team ter wereld zijn dat waterstof onderweg gebruikt, onder andere voor het produceren van drinkwater uit oceaanwater. Daarvoor zoeken ze naar bedrijven die het tweetal op technisch en financieel gebied willen steunen. De voorkeur gaat dan uit naar bedrijven actief binnen de waterstof-economie. “Het wordt een unieke test.”

De race over de Atlantische Oceaan start jaarlijks in december, met maximaal 35 deelnemende teams uit de hele wereld. Allen komen samen met hetzelfde doel: de unieke ervaring van het oversteken van de oceaan in een roeiboot. Teams vechten tegen slaapgebrek, uitputting en andere fysieke uitdagingen veroorzaakt door de race.

Ron Straver heeft de meeste maritieme mijlen afgelegd. “Toen ik begin 90er jaren voor Shell Tankers als maritiem officier over de wereldzeeën voer, had ik niet kunnen dromen dat ik ooit nog eens roeiend een oceaan over zou gaan steken. Van jongs af aan ben ik op het water. Eerst in kleine zeilbootjes, surfplanken, roeiboten, en zo steeds groter.”

Wouter Versteeg woont in Deventer aan de rivier de IJssel, “Toen ik in 2005 in aanraking kwam met sloeproeien wist ik gelijk dat dit aan mij besteed was. Heerlijk door weer en wind aan een riem hangen met gelijkgestemden. Het trainen en de vele wedstrijden in het hele land waren uitdagend en gezellig. We hebben het zelfs geschopt tot de 2e plek van het NK in hoofdklasse.”

“We gaan in 2024 de oceaan oversteken in onze eigen gebouwde oceaanroeiboot de FastForwardQ2, gebouwd met milieuvriendelijke materialen. Ons drinkwater maken we met behulp van waterstof en zijn daarmee de eerste oceaanroeiboot die oversteekt met waterstof. We willen aantonen dat het gebruik van waterstof op zee geen enkel probleem hoeft te zijn. Met de kennis die wij samen met onze partners gaan opdoen, wordt het varen over oceanen weer een klein stapje groener”, aldus de sportieve vrienden uit Deventer.

Contact met het team? Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen