• Home Slider01

Poznan BussenDe Poolse busbouwer Solaris heeft de grootste order voor waterstofbussen ooit binnen gehaald. Het bedrijf meldt 25 H2-bussen te gaan leveren aan MPK, dat het openbaar vervoer in en rond de stad Poznań verzorgt. In dit gebied wonen meer dan anderhalf miljoen mensen.  Twee Poolse bedrijven, Autosan en Solaris, namen deel aan de aanbesteding, het winnende bod bleek die van Solaris te zijn. Ook de levering van brandstof voor de waterstofbussen blijft een Poolse zaak. PKN Orlen gaat de energievoorziening van het tankstation verzorgen. De bussen gaan tanken bij een openbaar waterstoftankstation dat in de buurt van de remise (foto) zal worden gebouwd.

MPK Poznań is de tweede vervoerder in Polen die een contract tekent voor de aankoop van waterstofbussen. De eerste was het openbaarvervoersbedrijf van de stad Lublin, dat één voertuig heeft gekocht.

De aankoop brengt Poznań ook dichter bij het doel van CO2-vrij. In 2028 moet 30 procent van de busvloot emissievrij zijn. Momenteel is dat 18%, na de levering van de waterstofbussen stijgt dit naar 25%. De financiering van het project is mogelijk gemaakt door een subsidiepercentage van 90% uit het programma Groen Openbaar Vervoer. De actieradius van de bus op één tankbeurt is voldoende voor de hele bedrijfsdag. Het tanken duurt ongeveer 10 minuten.

Tijdens de ondertekening van het contract presenteerde busfabrikant Solaris zijn nieuwste voertuig, namelijk de waterstof Solaris Urbino 18 Hydrogen, die meer dan een maand geleden debuteerde in Krakau. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen