• Home Slider01

Hyundai Nexo windmolenHet Koreaanse automerk Hyundai blijft de belangrijkste leverancier ter wereld op het gebied van personenauto’s op waterstof. In de eerste helft van 2022 had het bedrijf een marktaandeel van 59,7%. Op de tweede plaats staat Toyota met de waterstofauto Mirai.

Volgens het Koreaanse SNE Research, een marktonderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in energie, is de totale wereldmarkt nog klein. Het totaal aantal voertuigen met waterstofbrandstofcel wereldwijd in augustus steeg met 10,8% in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar. Wereldwijd rijden er nu ruim 12-duizend voertuigen op waterstof rond. Dit aantal is nog zeer beperkt, maar zal de komende jaren sterk groeien. Veel kenners binnen de autobranche voorspellingen dat er in de toekomst een volwaardige concurrentie op het gebied van waterstof zal ontstaan. Een belangrijke voorwaarde is de ontwikkeling van een goede infrastructuur langs de wegen om waterstof te tanken.

Eerder dit jaar kondigde China aan het aantal waterstofauto’s te laten groeien tot 100.000 in 2025 en tot 1 miljoen in 2030. Gezien het feit dat er in China momenteel jaarlijks zo'n 1.000 waterstofauto's worden verkocht, is dit een ambitieuze doelstelling. De bestaande producenten van waterstofauto’s Hyundai en Toyota zijn van plan de Nexo en Mirai 2e generatie binnenkort in China op de markt te brengen.

BMW onthulde vorig jaar op de Autosalon van München de 'iX5'-conceptauto, die rijdt met een brandstofcel. Eind dit jaar gaan de eerste 50 auto’s daadwerkelijk de weg op. BMW is van plan om tegen 2025 de massaproductie van het voertuig te starten.

Hyundai Motor Company in Zuid-Korea is bezig met de ontwikkeling van een nieuw model voor de Nexo. In vergelijking met Mirai, heeft de huidige Nexo sinds de lancering in 2018 geen generatiewisseling ondergaan. De actieradius van de tweede generatie Mirai is ondertussen gestegen naar 850 kilometer, die van de Nexo blijft voorlopig staan op 609 kilometer. De tanktijd voor beide voertuigen ligt op 3 á 4 minuten en is daarmee vergelijkbaar met een auto op fossiele brandstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen