• Home Slider01

Cop27Tijdens de Klimaattop COP27 in Egypte presenteren Afrikaanse landen zich nadrukkelijk als toekomstige producenten van groene waterstof. Met Egypte in de hoofdrol zijn landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten (MENA-regio) zich aan het profileren als leveranciers van de schone energie van de toekomst. Tegelijkertijd zijn Europese landen opzoek naar grote hoeveelheden waterstof om de energietransitie succesvol te kunnen laten verlopen. Nederland heeft tijdens de klimaattop een overeenkomst getekend met de staat Oman voor de levering van H2.

Voor Europese landen is waterstof een zeer interessante CO2-vrije ontwikkeling, nu de oorlog in de Oekraïne er voor zorgt dat de regio steeds minder gas en olie uit Rusland krijgt.

“Nederland maakt met steeds meer landen voorlopige afspraken voor de levering van groene waterstof”, zegt de Nederlandse premier Mark Rutte. Zojuist heeft hij met de minister van Energie van het land Oman een verklaring ondertekend over groene waterstof. Volgens Rutte is dit een onmisbaar onderdeel van de toekomstige energievoorziening zonder fossiele brandstoffen. "Waterstof is een absoluut cruciale pilaar onder de Nederlandse energietransitie. Dan kun je in Nederland namelijk staal maken en chemische producten en olie raffineren op een manier dat er geen CO2 wordt uitgestoten.”

Vooral gebieden waar veel wind en zon beschikbaar is en grondoppervlak geen probleem is zijn voor de productie van groene waterstof interessant. Dat is het geval in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.  “De MENA-regio is in staat groene waterstof te produceren tegen een kostprijs van iets meer dan één euro per kilogram", zegt Katharina Reiche, hoofd van de waterstofraad van de Duitse regering. “Daarmee is groene waterstof goedkoper dan waterstof uit aardgas.” Dit gaat echter nog wel een paar jaar duren. Als alleen al Egypte alle aangekondigde groene waterstofprojecten weet te realiseren vraagt dat een investering van 100 miljard euro en kan het land 3,6 miljoen ton groene waterstof per jaar produceren. In 2025 wil het land een productiefaciliteit voor groene waterstof te openen die het gas kan omzetten in ammoniak voor de scheepvaart. 

Het vervoer van groene waterstof via pijpleidingen zou een goedkopere optie zijn, maar de infrastructuur hiervoor ontbreekt nog. Toch hebben verschillende landen al overeenkomsten gesloten voor de levering van groene waterstof uit Afrika. Ook bedrijven die veel energie nodig hebben, zoals staalfabrikant ThyssenKrupp hoopt waterstof rechtstreeks uit Egypte te halen om zijn fabrieken in Duitsland koolstofarm te maken. Voorlopig via schepen, maar in de toekomst via pijpleidingen.  

Groene waterstof zal naar verwachting in de toekomst een groot deel van de Europese energievraag dekken, maar zal voor het grootste deel moeten worden geïmporteerd. In veel landen in Europa is er te weinig ruimte om de totale energievraag via hernieuwbare energie op te wekken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen