• Home Slider01

Kazachstan De wereldwijde klimaattop in de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh wordt door verschillende Europese landen gebruikt om waterstofdeals te sluiten. Maar ook de Europese Unie zet namens de gezamenlijke lidstaten een zoektocht in. Als eerste heeft de EU een overeenkomst gesloten met Kazachstan voor de grootschalige levering groene waterstof. Een dag later volgde een overeenkomst met Namibië, maar ook landen als Marokko en Egypte staan in de belangstelling.

In het REPowerEU-plan, dat in mei werd gepresenteerd, heeft de Europese Commissie een doelstelling geformuleerd om tegen 2030 tien miljoen ton hernieuwbare waterstof in Europa te produceren en dezelfde hoeveelheid te importeren. Op de eerste dag van de COP27-conferentie in Egypte hebben Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en premier van Kazachstan Alikhan Smailov een MOU getekend voor de oprichting van een "strategisch partnerschap" tussen de twee partijen. De landen gaan samenwerken op het gebied van grondstoffen, batterijen en groene waterstof.  "We openen in feite een nieuw hoofdstuk in onze toch al diepe relatie", meldt Ursula von der Leyen. “De EU vertegenwoordigt al 60% van de buitenlandse directe investeringen in Kazachstan. Samenwerking is van cruciaal belang voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen van de EU.”

Kazachstan wil een toonaangevende producent en exporteur van hernieuwbare waterstof worden. In oktober sloot de regering een overeenkomst met het Europese bedrijf Svevind, om een ​​van 's werelds vijf grootste productiefaciliteiten voor groene waterstof te realiseren. Het project wordt gebouwd in de Mangystau-regio nabij de Kaspische Zee (foto) en is van plan om tegen 2030 groene waterstof te gaan produceren uit zonne- en windenergie. Uiteindelijk moet er twee miljoen ton groene H2 per jaar worden geproduceerd. Het project omvat de bouw en exploitatie van een ontziltingsinstallatie van 255.000 kubieke meter water per dag, duurzame stroomopwekking van 40 GW uit wind en zon en een productielocatie van 20 GW voor groene waterstof.

De uitvoering van het project zal tijdens de bouwperiode tot 3.500 banen opleveren en tot 1.800 nieuwe vaste banen tijdens de gefaseerde ingebruikname van de faciliteiten. Het voorziet ook in samenwerking tussen Duitse en Kazachse universiteiten die personeel in de regio zullen opleiden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen