• Home Slider01

Vendee prijs Felicitaties voor het Franse waterstofbedrijf Lhyfe. Het bedrijf uit de westelijke regio Vendée is verkozen tot start-up van het jaar in de categorie Industriële Trofeeën 2022. De prijs is toegekend door L'Usine Nouvelle, een Frans zakenmagazine dat wekelijks schrijft over zaken en technologie.

Aan de basis van Lhyfe staat ingenieur Matthieu Guesné, die in 2017 het bedrijf vestigde in de stad Nantes. Een idee waar nog maar een jaar geleden niemand in Frankrijk in geloofde, zeker niet de Franse bedrijven die actief zijn binnen de gaswereld. Vreemd was dat niet, omdat in het buitenland zeer grote bedrijven zich ook op de nieuwe markt voor de productie van groene waterstof richten. Met een electrolyser van 2 MW was Lhyfe slechts een kleine speler in de markt.

Maar inmiddels wordt anders aangekeken tegen de creatievelingen van Lhyfe, die binnen een jaar omvangrijke projecten rond de opwek van groene waterstof binnenhaalden. Om industrie en transport koolstofarm te maken, wil oprichter Matthieu Guesné massaal waterstof op zee gaan produceren. 100% hernieuwbaar, uit ontzilt zeewater, met behulp van elektriciteit afkomstig van vaste of drijvende windturbines. Het potentieel is immens. “De wereldwijde offshore-windbron vertegenwoordigt achttien keer het elektriciteitsverbruik in de wereld", zegt Guesné CEO van Lhyfe tegen L'Usine Nouvelle. “Op slechts 4% van de Europese maritieme ruimte kun je genoeg groene waterstof maken om al het Russische gas te vervangen. Europa wil in 2030 10 miljoen ton produceren en evenveel importeren. De koolstofvrije elektriciteitscapaciteit is echter beperkt." 

Met enthousiaste overtuigingskracht wist hij overheden over te halen om 10 miljoen euro te investeren groene waterstofproductie via elektrolyse en zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. De eerste fabriek (foto) haalt de energie uit drie windturbines van het Bouin-windpark in de Vendée. De productielokatie met een capaciteit van 300 kg per dag werd in september 2021 ingehuldigd. Lhyfe toont aan dat het in staat is om het wisselende aanbod van energie van windturbines te beheersen en waterstof te produceren uit zout water. De capaciteit van de fabriek wordt nu ruim verdrievoudigd tot 1000 kilo groene H2 per dag. De eerste klanten zijn de waterstoftankstations in La Roche-sur-Yon en Le Mans die per vrachtwagen worden bevoorraad.

Inmiddels werkt het bedrijf aan meer dan 90 industriële projecten die 4,8 gigawatt (GW) onshore-elektrolysers vertegenwoordigen die zijn aangesloten op hernieuwbare energiebronnen. Lhyfe heeft een doelstelling van 55 megawatt (MW) geïnstalleerd vermogen in 2024 en vervolgens 3 GW in 2030.

De Franse start-up gaat onder andere een 1 MW elektrolyser installeren in Tübingen, Duitsland, voor de H2GoesRail waterstoftreinen van Deutsche Bahn, een 200 MW waterstofproductie-installatie (20.000 ton per jaar) in het chemiecluster Delfzijl in Nederland en twee eenheden van 5 MW (ongeveer 2 ton per dag) in Bretagne en Occitanie.

Lhyfe zoekt overal samenwerking met lokale partners. Om de elektrolysers van hernieuwbare energie te voorzien, heeft het samenwerkingsverbanden gesloten met het Portugese energiebedrijf EDP Renewables, het Japanse Mitsui en het Zweedse Skyborn Renewables en Trelleborgs Energi. 

Na het openen van dochterondernemingen in Duitsland in 2020, Denemarken, Nederland en Zweden in 2021 en Spanje in 2022, kondigde Lhyfe begin september een kantoor in het Verenigd Koninkrijk aan.

De winnende start-up heeft plannen om de komende jaren de groei te versnellen. Net als in de voorgaande jaren zal het personeelsbestand -nu 102 personen- het komende jaar worden verdubbeld.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen