• Home Slider01

Hamburg Air ProductsAir Products maakt vandaag bekend een samenwerking aan te gaan met Mabanaft, voor het ontwikkelen van een waterstof import terminal in de haven van de Duitse stad Hamburg. Naar verwachting zal de terminal vanaf 2026 groene waterstof gaan leveren. Eerder dit jaar werden er door Air Products ook al overeenkomsten aangekondigd voor het ontwikkelen van waterstof import terminals in Europa’s grootste haven in Rotterdam en Immingham in het Verenigd Koninkrijk. Met de bekendmaking hoopt Air Products waterstofinitiatieven vooruit te helpen en initiatiefnemers te ondersteunen om tot een definitieve investeringsbeslissing te komen.

De aankondigingsceremonie in Hamburg werd bijgewoond door de federale minister van Economische Zaken en Klimaatactie Robert Habeck en de eerste burgemeester van Hamburg Dr. Peter Tschentscher Hattingen. Mabanaft, via haar dochteronderneming Oiltanking Deutschland, en Air Products spreken over Duitslands eerste grootschalige importterminal voor groene energie in de haven van Hamburg. De geplande importterminal zal worden gevestigd op de bestaande tankterminal van Mabanaft in de haven. Het is de bedoeling om ammoniak te importeren en via de Air Products-faciliteiten in Hamburg om te zetten in groene waterstof, voordat deze wordt gedistribueerd naar kopers in de regio en in Noord-Duitsland.

"Samen met Mabanaft kijken we ernaar uit om onze plannen om de benodigde hernieuwbare energie in Duitsland te importeren en verder te ontwikkelen", aldus Air Products' voorzitter, president en CEO Seifi Ghasemi. “Als 's werelds grootste producent van waterstof bevindt Air Products zich in een uitstekende positie om aan de vraag te voldoen, aangezien ons bedrijf miljarden euro’s wil investeren om hernieuwbare energie te produceren op locaties over de hele wereld.”

Federaal minister van Economische Zaken en Klimaat, Robert Habeck, is zeer content met de overeenkomst. “We moeten nu meer dan ooit de waterstofeconomie vooruithelpen. Hiervoor zetten we onze eigen waterstofproductie op in Duitsland, maar hebben we natuurlijk ook waterstof uit import nodig. Een versnelde energietransitie met meer snelheid bij het uitbreiden van hernieuwbare energiebronnen en het opvoeren van groene waterstof zijn de juiste antwoorden op de Russische agressie en de juiste antwoorden om de energiezekerheid, veerkracht en concurrentievermogen te versterken.”

De aankondiging van vandaag volgt op een memorandum van overeenstemming dat Air Products en het Havenbedrijf van Hamburg in februari 2022 hebben ondertekend. Beide partijen hebben zich ertoe verbonden de productie, toeleveringsketen en consumptie van hernieuwbare waterstof in Noord-Duitsland en de Vrije Hanzestaat Hamburg te versnellen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen