• Home Slider01

Nederland oman rutte“Nederland en Europa moeten in de toekomst alleen waterstof importeren uit landen die zorgvuldig met de mensenrechten omspringen.” Dat is  het standpunt van de twee Nederlandse politieke partijen PvdA (socialisten) en GroenLinks (milieu-partij). Nu er een nieuw wereldwijd energiesysteem wordt ingericht moeten westerse landen direct harde eisen stellen. In eerste instantie vragen de twee partijen hiervoor aandacht van de Nederlandse regering, maar ook Europese landen moeten hierover met elkaar in overleg.

De zorgen hierover zijn ontstaan tijdens de klimaattop in Sharm-el-Sheikh, waar verschillende Europese landen waterstof-afspraken maakten met landen in Afrika en het Midden-Oosten (foto). De toekomstige toevoerketen van groene waterstof was daarbij het belangrijkste, over mensenrechten is niet gesproken. Dat Nederland tijdens de klimaattop overeenkomsten heeft gesloten met verschillende Afrikaanse landen, landen in het Midden-Oosten en Kazachstan betreuren de twee politieke partijen. Juist nu moeten over mensenrechten afspraken worden gemaakt, is het standpunt.

Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies in Den Haak denkt dat het nog niet zo makkelijk is. Europa kan namelijk maar tot 50 procent van de eigen waterstof-behoefte produceren. Voor de rest zijn we afhankelijk van landen als Oman en Saudi-Arabië: "We zijn zowel voor grondstoffen als groene energie afhankelijk van hele of halve autocratieën".

Hameren op mensenrechten is natuurlijk belangrijk, benadrukt De Wijk. "Tegelijkertijd komen de energie leverende landen steeds meer tot de conclusie dat West-Europa zich niet moet bemoeien met binnenlandse aangelegenheden. Dat hebben we de afgelopen jaren ook gedaan in Rusland, die draaien nu de gaskraan dicht, waardoor we in Europa in de problemen komen.” Met name door de opkomst van China en de oorlog in Oekraïne wordt het voor bepaalde landen minder vanzelfsprekend om loyaal te zijn aan Europa, volgens De Wijk: "Je kunt veel meer geld verdienen in China."

Hij verwijst naar Qatar, dat de eerste grote energiecontracten heeft gesloten met China en niet met westerse landen. "Dat zal ook zo gaan met groene waterstof. Het is echt niet zo dat wij bepalen of er geleverd wordt. Wij zijn de afhankelijke partij. Als je je economie wil laten draaien en je wil niet failliet gaan, heb je vrees ik weinig andere keuze", aldus Van Wijk.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen