• Home Slider01

Rollce Royce vliegtuigmotorDe vliegmaatschappij EasyJet en ingenieursbureau Rolls-Royce claimen een wereldprimeur met het laten draaien van een commerciële vliegtuigmotor op waterstof. Volgens de bedrijven is dit een belangrijke stap naar emissievrij vliegen. De motorenfabrikant en vliegmaatschappij hebben de motor getest op de testlocatie voor vliegtuigen van het Britse Ministerie van Defensie in Boscombe Down. De motor die is getest is een omgebouwde Rolls-Royce AE 2100, een motor voor regionale vliegtuigen. Om het milieuaspect nog eens te benadrukken wordt gemeld dat er gebruik is gemaakt van duurzaam geproduceerde groene waterstof.

De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar zowel Rolls-Royce als EasyJet zeggen vastbesloten te zijn aan te tonen dat waterstof een veilige en efficiënte koolstofvrije brandstof voor de burgerluchtvaart kan zijn.

"Het succes van deze waterstoftest is een opwindende mijlpaal", zegt Rolls-Royce Chief Technology Officer Grazia Vittadini.

"We zijn vastbesloten om dit baanbrekende onderzoek te blijven ondersteunen, omdat waterstof geweldige mogelijkheden biedt voor een reeks vliegtuigen", voegde EasyJet - CEO Johan Lundgren toe. "Dat zal een enorme stap voorwaarts zijn om de uitdaging van netto nul in 2050 aan te gaan."

In de tank werd de waterstof opgeslagen onder 200 bar. De AE 2100-A-motor van Rolls-Royce is omgebouwd om de waterstof te verbranden in plaats van kerosine uit fossiele brandstoffen. Rolls-Royce en EasyJet zijn nu van plan de testgegevens te analyseren om in de volgende fase het proces verder te optimaliseren.

Het bedenken van een alternatieve vliegtuigbrandstof is een enorme uitdaging voor luchtvaartmaatschappijen, die momenteel verantwoordelijk zijn voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot . Groene waterstof wordt gezien als een mogelijke oplossing omdat het wordt gemaakt met behulp van hernieuwbare bronnen - groene energie en water - en niet fossiel is en geen koolstof bevat.

Rolls-Royce Holdings is na General Motors de op een na grootste fabrikant van vliegtuigmotoren ter wereld en onthulde in 2021 zijn netto-zero-strategie. Het bedrijf staat los van Rolls-Royce Motor Cars, dat volledig eigendom is van de BMW Group.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen